Akár ünnepre, akár hétköznapra is érdemes elkészíteni ezt a finom, különleges olasz süteményt.
A Panforte di Siena egy isteni olasz desszert, amelynek az eredete - feltehetőleg - egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor még csak a kiváltságos helyzetben élők engedhették meg maguknak ezt a süteményt a drága alapanyagai, főként fűszerei miatt.
Hozzávalók:
👉 150 gramm hámozott mandula
👉 100 gramm dió
👉 50 gramm mogyoró
👉 150 gramm aszalt barack
👉 75 gramm kandírozott citromhéj
👉 75 gramm kandírozott narancshéj
👉 2 evőkanál liszt
👉 1 teáskanál fahéj
👉 fél teáskanál szegfűszeg
👉 fél teáskanál gyömbér
👉 negyed teáskanál szerecsendió
👉 150 gramm porcukor
👉 80 gramm méz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A magvakat pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, majd vágjuk durvára a nagy részüket, de maradhat pár szem egészben is. Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket vágjuk apróra, majd keverjük össze a magvakkal, a liszttel és a fűszerekkel.
A mézet olvasszuk meg egy kis lábasban, majd keverjük bele a cukrot, addig melegítsük, míg el nem olvad benne. A mézes szirupot öntsük a magvakra és a gyümölcsökre, majd alaposan keverjük vele össze.
A masszát nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt, 20 centi átmérőjű pite- vagy tortaformába, majd süssük 30 percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
0 Megjegyzések