A piskótatekercs gyerekkori kedvencem, amit a nagymamám mindig vaníliás tésztából készített lekvárral megkenve. Mivel ez a recept nagyon jól variálható, az alapot megtartva álmodtam tovább a sütit.
Sokan félnek a piskótatekercsek készítésétől, hisz a süti feltekerése bosszúságot okozhat a sütni vágyóknak. Azért, hogy ezt a malőrt kikerüljem, a mai napig, ha ilyen édességet készítenék, a mamám piskótareceptjével dolgozom. Az alap legjobb tulajdonsága, hogy nagyon jól variálható, a tésztába bátran tehetünk citromot, narancsot, fahéjat, mákot, vaníliát vagy kakaót.
Hozzávalók:
Piskóta:
👉 6 darab tojás
👉 100 gramm cukor
👉 100 gramm liszt
👉 1 teáskanál vaníliakivonat
👉 20 gramm kakaó
👉 kevés porcukor
Krém:
👉 250 gramm mascarpone
👉 200 gramm habtejszín
👉 150 gramm cukor
Tetejére:
👉 kevés porcukor vagy kakaó
Elkészítés:
Piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojásfehérjét a cukorral közepes keménységű habbá verjük.
A tojássárgáját a vaníliakivonattal világosodásig keverjük, majd a felvert tojásfehérjével egybeforgatjuk.
A lisztet a kakaóval összekeverjük, majd a tojásos keverékhez forgatjuk.
A csomómentes tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyenletesen elkenegetjük, majd előmelegített sütőben, 200 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.
A megsült tészta tetejét enyhén megszórjuk porcukorral, majd sütőpapírt vagy konyharuhát terítünk a tetejére. Arra fordítsuk rá a tésztát, majd azonnal tekerjük fel.
Krém:
A mascarponét a tejszínnel és a cukorral gépi habverő segítségével stabil krémmé dolgozzuk.
Töltés és díszítés:
A langyosra hűtött feltekert piskótát kitekerjük, lehúzzuk a tésztáról a sütőpapírt, majd a porcukorral megszórt oldalára fordítjuk és megkenjük krémmel. A töltelékkel megkent tésztát elkezdjük feltekerni a konyharuha vagy a sütőpapír segítségével, szorosan tekerjük a tésztát, úgy, mintha szőnyeget tekernénk fel.
A piskótatekercset díszíthetjük a maradék krémmel (ha maradt), porcukorral, csokimázzal, de akár kakaóval is megszórhatjuk. Szeletelés előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe a sütit.
0 Megjegyzések