Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Mennyei kakaós piskótatekercs mascarponés krémmel töltve – Így nem törik meg majd a tészta


A piskótatekercs gyerekkori kedvencem, amit a nagymamám mindig vaníliás tésztából készített lekvárral megkenve. Mivel ez a recept nagyon jól variálható, az alapot megtartva álmodtam tovább a sütit.


Sokan félnek a piskótatekercsek készítésétől, hisz a süti feltekerése bosszúságot okozhat a sütni vágyóknak. Azért, hogy ezt a malőrt kikerüljem, a mai napig, ha ilyen édességet készítenék, a mamám piskótareceptjével dolgozom. Az alap legjobb tulajdonsága, hogy nagyon jól variálható, a tésztába bátran tehetünk citromot, narancsot, fahéjat, mákot, vaníliát vagy kakaót.

Hozzávalók:

Piskóta:
👉 6 darab tojás
👉 100 gramm cukor
👉 100 gramm liszt
👉 1 teáskanál vaníliakivonat
👉 20 gramm kakaó
👉 kevés porcukor

Krém:
👉 250 gramm mascarpone
👉 200 gramm habtejszín
👉 150 gramm cukor

Tetejére:
👉 kevés porcukor vagy kakaó

Elkészítés:

Piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk.

A tojásfehérjét a cukorral közepes keménységű habbá verjük.

A tojássárgáját a vaníliakivonattal világosodásig keverjük, majd a felvert tojásfehérjével egybeforgatjuk.

A lisztet a kakaóval összekeverjük, majd a tojásos keverékhez forgatjuk.

A csomómentes tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyenletesen elkenegetjük, majd előmelegített sütőben, 200 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.

A megsült tészta tetejét enyhén megszórjuk porcukorral, majd sütőpapírt vagy konyharuhát terítünk a tetejére. Arra fordítsuk rá a tésztát, majd azonnal tekerjük fel.

Krém:
A mascarponét a tejszínnel és a cukorral gépi habverő segítségével stabil krémmé dolgozzuk.

Töltés és díszítés:
A langyosra hűtött feltekert piskótát kitekerjük, lehúzzuk a tésztáról a sütőpapírt, majd a porcukorral megszórt oldalára fordítjuk és megkenjük krémmel. A töltelékkel megkent tésztát elkezdjük feltekerni a konyharuha vagy a sütőpapír segítségével, szorosan tekerjük a tésztát, úgy, mintha szőnyeget tekernénk fel.

A piskótatekercset díszíthetjük a maradék krémmel (ha maradt), porcukorral, csokimázzal, de akár kakaóval is megszórhatjuk. Szeletelés előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe a sütit.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések