Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Krémes, sajtos puliszka pirított gombával megkoronázva: tápláló, egészséges fogás


A puliszka nem csak olcsó és gyors, pár alapanyaggal kiegészítve isteni finom is lesz.


A puliszkához gyerekkori emlékek fűznek, a szomszéd nénink gyakran készítette és mindig hozott át belőle. Ő jó sűrűre főzte a kukoricadarát, lehűtötte, majd szeletekre vágta, végül egy kevés olajon vagy vajon megpirította.

Hozzávalók:

Puliszka:
👉 250 milliliter tej
👉 500 milliliter víz
👉 180 gramm kukoricadara
👉 3 evőkanál vaj
👉 1 evőkanál olívaolaj
👉 15 dekagramm cheddar sajt
👉 ízlés szerint só, bors

Gomba:
👉 3 evőkanál olívaolaj
👉 500 gramm barna csiperkegomba
👉 1 teáskanál kakukkfű
👉 fél teáskanál oregánó
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 2 evőkanál balzsamecet
👉 125 milliliter alaplé
👉 3 evőkanál vaj
👉 ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

Gomba:
A gombát mossuk meg, szeleteljük össze.

Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, önstük bele az olajat. Dobjuk rá a gombát, majd nagyjából 15 percig dinszteljük, míg el nem párolog alóla a folyadék, amit kieresztett magából. Ekkor adjuk hozzá a kakukkfüvet és az oregánót, majd a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után öntsük rá a balzsamecetet, majd újabb 1 perc után az alaplevet. Addig főzzük, míg el nem párolog alóla a lé.

Ha kész, keverjük bele a vajat, sózzuk, borsozzuk, 1-2 percig még melegítsük, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Tegyük félre, tartsuk melegen, amíg elkészül a puliszka.

Puliszka:

A tejet, a vizet és egy csipet sót melegítsünk fel egy kis lábasban. Mikor gyöngyözni kezd, vegyük lejjebb a lángot, majd fokozatosan adagolva keverjük bele a kukoricadarát, közben folyamatosan kevergessük, nehogy becsomósodjon. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá még egy kis tejet.

Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a vajat, az olívaolajat, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk.

Rögtön, melegen, a gombával együtt kínáljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések