A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így számoljuk ki, mennyit együnk naponta


Akár a meglévő súlyunkat szeretnénk megtartani, akár megszabadulnánk néhány felesleges kilótól, fontos és hasznos információ lehet, ha ki tudjuk számolni, hogy mennyi kalóriát égetünk el naponta. A brightside.me összeállítása alapján mutatjuk, hogyan kalkuláljuk ki azt, mennyi tápanyagot kell bevinnünk. Ez igényel egy kevés számolást, de a megfelelő képlet segítségével a dolog nem is annyira bonyolult.


Az, hogy a testünk mennyi kalóriát használ fel naponta, többek között az anyagcserénktől függ. Ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit az anyagcserénk felhasznál, akkor hízni fogunk, ha kevesebbet, akkor pedig fogyni, ez ilyen egyszerű.

Az alapanyagcsere ezt takarja

A szervezetünk kalóriát éget a légzéssel, az emésztéssel, az izomépítéssel. Az anyagcsere-értékünk az energiamennyiség, amit a szervezetünk egy 24 órás ciklus alatt felhasznál. Három komponensből tevődik össze: az alapanyagcsere-értékből, az ételek megemésztéséhez felhasznált energiából, illetve abból az energiából, amit a fizikai aktivitás során használunk fel. Az alapanyagcsere, vagyis BMR (basal metabolic rate) azoknak a kalóriáknak a számát jelenti, amelyeket a szervezetünk nyugalmi állapotban használ fel az alapvető funkcióihoz, mint a légzés, a szívműködés, a hormontermelés és hasonlók, ami az összanyagcsere csaknem háromnegyedét is kiteheti. Egy kutatás szerint az agyunk naponta körülbelül 240, míg a szívünk körülbelül 440 kalóriát használ fel.

Ezt a képletet használjuk

Van egy képlet, ami segíthet abban, hogy kiszámoljuk a napi alapanyagcserénket, ez a Harris-Benedict formula.

👉 Férfiak esetében: 66 + (13,7 x a testsúlyunk kilóban) + (5 x a magasságunk centiméterben) - (6,8 x az éveink száma) = BMR
👉 Nők esetében: 655 + (9,6 x a súlyunk kilóban) + (1,8 x a magasságunk centiméterben) - (4,7 x az éveink száma) = BMR

Ha ezzel megvagyunk, akkor a napi kalóriaszükségletünk megállapításához még egy kis számolásra less szükség, attól függően, hogy mennyire vagyunk aktívak. Az ülőmunkát végzők szorozzák meg a BMR-jüket 1,2-vel, a közepesen aktívak 1,37-tel, az aktívak 1,55-tel, akik pedig nagyon aktívak (élsportolók például), azok 1,7-tel. Az így kapott szám adja ki a napi kalóriaszükségletet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések