A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erősen kezdte az évet a magyar építőipar


Januárban az építőipari termelés volumene (szezonálisan és munkanap-hatással igazítva) 7,4%-kal haladta meg a múlt év decemberi szintet. Ezzel a teljesítmény elérte a koronavírus-válság előttit, ami még úgy is biztató, hogy a téli hónapok súlya csekély az ágazati termelésben. Biztatóan alakulnak a rendelési számok is.


A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a decemberihez mérten 7,4%-kal nőtt, így egy hónap visszaesés után folytatta a nyár óta tartó dinamikus korrekcióját. A friss adat szerint a kibocsátás már eléri a válság előtti szintet.

A KSH közlése szerint 2021 januárjában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 10,0, az egyéb építményeké 12,8%-kal. Mindhárom építőipari ágazat termelése emelkedett: az épületek építésében 21,4, az egyéb építmények építésében 15,3, a speciális szaképítésben 3,1%-os volt a növekedés. A gyors, és minden területre kiterjedő növekedés egyrészt természetes korrekciónak fogható fel a járvány lehúzó hatásai után, hiszen jelenleg az ágazatot különösebben nem érintik a korlátozások. A felkapaszkodást segíti, hogy az állam rengeteg pénzt tolt ki különböző fejlesztésekre, ami a keresleti oldalnak ad megtámasztást.

A közeljövő kilátásai is kedvezőek, hiszen a rendelési mutatók emelkednek. A megkötött új szerződések volumene 8,0%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 326,9%-kal nagyobb volt a 2020. januári, alacsony bázisnál. Az év elején ezek az éves indexek nem túlságosan eligazítók, ezért érdemes inkább a forintban kifejezett adatokra pillantani:

Bár a folyó áras értékek a drágulást is magukban foglalják, az emelkedő trend ezzel együtt is jó hírnek mondható. Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 11,5%-kal magasabb volt a 2020. január véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 27,0%, az egyéb építményeké 2,2%-kal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Az idén a tavalyi gyenge évhez képest biztosan dinamikus növekedést mutat majd az építőipar. 2020-ban 9%-os visszaesést láthattunk az ágazattól, az idén ezt érdemben meghaladó, két számjegyű bővülés jöhet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések