A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mélyül a krízis: a gazdaság összeomlás jöhet a puccs sújtotta országban


ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint Mianmarban már most kétszámjegyű emelkedés tapasztalható az alapélelmiszerek tekintetében, de az üzemanyagárak is jelentősen nőttek. Közben a puccs nyomán kialakult zavargások áldozatainak száma elérte a 180-at – írja a Guardian.


Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) nagyon súlyos gazdasági válságra figyelmeztet Mianmarban, ahol a februári puccs óta kialakult politikai zavargások miatt az élelmiszer- és üzemanyagárak folyamatosan emelkednek.

A pálmaolaj kiskereskedelmi ára például 20%-kal nőtt a puccs előtti értékekhez képest, míg a rizs ára 4%-kal emelkedett WFP szerint csak az elmúlt három hétben. Voltak azonban olyan települések, ahol 35%-os drágulás következett be a rizs esetében.

Ami az üzemanyagárakat illeti, országszerte nagyjából 15%-os emelkedés tapasztalható február eleje óta, de van olyan régió, ahol ez a 35%-ot is eléri.

Ha ez így folytatódik, egyre inkább úgy vélem, hogy a válság gazdasági oldala nagyon súlyos lesz


- tette hozzá Stephen Anderson, WFP Mianmarért felelős képviselője.

Mianmart a politikai válság mellett a koronavírus-járvány is sújtotta. A járvány következtében öt mianmari háztartásból négynek feleződött meg a bevétele. A katonai hatalomátvétel és az annak nyomán kialakult polgári engedetlenségi mozgalom és sztrájkhullám csak súlyosbítja az egyébként is mély válságot, amelyre a hadsereg megfélemlítéssel és erőszakkal válaszolt. A hatóságok fellépésének következtében eddig 180-an vesztették életüket a zavargásokban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések