Hirdessen itt

Elismerte az Európai Bizottság, hogy szerződtek a vakcinagyártókkal


Tovább dagad a brüsszeli vakcinabotrány


A kiszivárgott szerződések miatt Brüsszel kénytelen volt elismerni, hogy előzetes beszerzési megállapodásokat kötött az Európai Bizottság a nagy vakcinagyártó cégekkel. A szerződések teljesítésének akadozására azonban továbbra sincs válasza az uniós szervnek.

„Az Európai Bizottság előzetes beszerzési megállapodásokat kötött a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal, a konkrét – mennyiségi, szállítási – szerződéseket a tagállamok írták alá” – reagált az Európai Bizottság (EB) Ómolnár Miklós napokban közzétett videójára. Mint arról lapunk is beszálmolt, a Mediaworks bulvár és magazin üzletágának igazgatója

👉 bemutatta a Brüsszel által kötött szerződéseket a felvételen.


Emlékezetes,

👉 Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos „letagadta”, hogy Brüsszelnek köze van a megállapodásokhoz.


A szerződéseket érzékeny (sensitive) minősítéssel látták el, mintha „titkolni akarnának valamit”.

👉 „Az Európai Bizottság az uniós tagállamok megbízásából és egyetértésükkel kötött előzetes megállapodásokat koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére hat vakcinagyártóval”


– ismerte el az Európai Bizottság magyarországi képviselete.

„Ezek a megállapodások a közös oltóanyag-beszerzés alapvető feltételeit szabják meg. A tagállamok bármelyike dönthetett volna úgy, hogy nem vesz részt ebben a megállapodásban, de egyik sem élt a lehetőséggel” – közölték. „Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét megrendelési szerződéseket a gyártócégekkel. Az adott államra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket ezek a szerződések tartalmazzák” – írták.

Kijelentették továbbá, hogy az EB az általa kötött uniós keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóság híve, a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azonban nem rajta múlik. „A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva” – próbálta hárítani a támadásokat a Bizottság.

„Jogilag csak szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges a megállapodásokat nyilvánosságra hozni. Ennek fényében az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal, […] hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság” – áll a közleményben. „Az uniós bizottság a szerződések közül hármat – AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK – már nyilvánosságra hozott az érintett cégek egyetértésével, bizonyos bizalmas üzleti adatok kitakarásával” – írták.

👉 Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech–Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések