A kastély egykori veteményeskertjében épült fel az új komplexum


Nemcsak Gödöllőn, hanem az egész térségben hiány egy bárki által használható, a mai ízlésnek megfelelő uszoda, amely alkalmas profi sportversenyek megszervezésére is. Kormányzati beruházásból készül el hamarosan Gödöllő uszodája, amelyet az érte lobbizó Vécsey László országgyűlési képviselő egy videóban mutat be a szélesebb nyilvánosságnak.

Az egyetem felfújható borítású létesítményét és a veresegyházi tanuszodát leszámítva, ahová kevés látogató fér be, nincs profi uszoda sem Gödöllőn, sem a térségében. A Gémesi György nevéhez köthető városvezetés nem tudott megbirkózni a feladattal, az uszoda nagyon hosszú ideje csak álom a városban. Vécsey László országgyűlési képviselő lobbitevékenységének köszönhető, hogy a kormányzat úgy döntött, egy ilyen komplexum illeszkedni tud a térség turisztikai vonzerejének fejlesztését szolgáló koncepcióba, és egy állami tulajdonú telken – a kastély valamikori zöldségeskertjének helyén – elkezdte megépíttetni.

Vécsey László a Facebook-oldalán tette közzé azt a videót, amely már a projektet lezáró munkafázisban mutatja be a gödöllői uszodát.

Organikus épületről van szó – árulja el a videóban Jánosi János építész, a komplexum tervezője. A tervező igyekezett figyelembe venni azt a természeti és kulturális környezetet, amely a már csaknem teljesen kész épületet körülveszi, illetve azt a történelmi keretet, amelybe beágyazódik. Az épület külső kialakítását a vízfelületre hulló vízcsepp inspirálta, a kupolás-íves megjelenés ennek dinamikáját igyekszik visszaadni. Ez a gondolat folytatódik a külső környezet létrehozásában, a parkolók, a sétányok megformálásában is.

Érdekes tervezői megoldás továbbá, hogy a belső tér élményének megőrzéséért a tervező a modern uszoda működtetéséhez nélkülözhetetlen gépészeti rendszereket az épülethez csatlakozó tornyokban, illetve a padlószint alatti szinteken helyezte el.