Hirdessen itt

Az egész életük odalett a budafoki tűzben


A budafoki raktártűzben két lakás is megsemmisült


A néhány hete kiégett budafoki borpince tűzében a telken lévő két társasház egy részében is kár keletkezett, két lakás pedig teljesen megsemmisült. A lakók többségének ugyan sikerült átmeneti megoldást találnia, azonban nem mindenki volt ilyen szerencsés. Az egyik károsult nyilatkozott lapunknak.

Néhány hete kiégett egy ezer négyzetméteres borpince raktárhelyisége és a telken álló társasházak egy része Budafokon az Alsó sas utcában. A kialakult tűz a tízlakásos telepen két lakást is megsemmisített, de azok a lakók is elköltöztek, akiket komolyabb kár nem ért. Az érintettek többnyire rokonok és ismerősök segítségével tudtak megoldást találni, valamint a pince és egyben a társasház tulajdonosa is fizetett valamennyi kártérítést, azonban nem mindenki helyzete oldódott meg. Lapunknak az egyik károsult nyilatkozott, aki a porig égett lakások egyikében élt a feleségével.

👉 – Csak a bokáig érő hamu maradt, mindenünk odalett. Elégtek a bútoraink, a berendezési tárgyaink, a ruháink és az összes iratunk. Egyedül a megolvadt fém edényeink maradtak meg – mondta a károsult.


A férfi elmesélte, hogy olyan hirtelen keletkezett a tűz, hogy csak arra volt idejük, hogy figyelmeztessék a szomszédokat és mindenkit kimenekítsenek az udvar legtávolabbi pontjára. – Annyink maradt, ami rajtunk volt. A lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy csak a szerencsének köszönhető, hogy időben észleltük a tüzet és mindannyian ki tudtunk menekülni – emlékezett vissza.

A károsult elmondta, hogy nem volt előzmények nélküli az eset. Néhány hónappal korábban egy hajnalon elektromos tűz keletkezett a raktárban, amit ő oltott el: – Abban a helyiségben volt minden faanyag, amit a munkához használtak. A tetőt egy tizenötször tizenötös fagerenda tartotta, azon volt felvezetve az elektromos vezeték, ami lángra kapott. Hajnali öt óra körül észleltem a tüzet és sikerült eloltani. Hívtam a tulajdonost is, aki közölte, hogy nem ér rá – mesélte a telepen uralkodó körülményekről.

👉 A férfi és felesége budafoki önkormányzattól kapott segítséget a februári raktártűz után, s bár hálásak az önkormányzatnak, szeretnének a régi körülmények közt élni.


– Az önkormányzattól krízislakást kaptunk néhány napra és ötvenezer forint krízissegélyt fejenként. Végül a feleségem a munkáltatójának köszönhetően munkásszállóra költözött, én pedig egy másik szállóra kerültem. Szeretnénk újra egyesíteni a családot, mert ez a helyzet egyikünknek sem jó. Szeretnénk egy olyan bútorozott helyre költözni, ahol legalább együtt lehetünk, amíg talpra állunk – fogalmazott. Az újrakezdést az sem teszi könnyebbé, hogy a koronavírus-járvány miatt a férfi munkahelye is csak korlátozottan működik.

👉 – Alig van munka, a heti öt napból csak kettőt tudtam dolgozni. Kerestem tízezer forintot, amiből még az elégett élelmiszert sem tudnám pótolni – mondta, és arra is kitért, hogy milyen kellemetlen helyzetbe kerültek az irataik elvesztésével.


– Az okmányainkkal együtt a bankkártyánk is elégett. Pillanatnyilag az anyakönyvi kivonatot intézzük, hogy azzal be tudjunk menni a bankba, vagy igényelni tudjunk új okmányokat és hozzáférjünk a számlánkhoz – magyarázta, majd hozzátette, hogy egyelőre kilátástalannak látja a helyzetüket.

👉 A károsult férfi szerint a borpince és a telek tulajdonosának többször is meggyűlt a baja a hatóságokkal. Hol áramlopás, hol az utcáról bevezetett víz miatt került bajba.


A károsult szerint ezért történhetett, hogy olyan lakóknak is kártérítést fizetett az illető, akik a telek túloldalán laktak és komolyabb kár nem érte a lakásukat. – Akik határozottabban léptek fel, azok kedvezőbb kártérítést kaptak, vagy fizette az albérletbe költözésüket. Nekünk háromszázezer forintot adott, amiből a feleségem munkásszállóját, az én szállómat és néhány használati tárgyat fizettünk – panaszolta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések