Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Abbahagyhatatlanul finom citromos pite: az omlós tésztán lágy krém terül el


A citromos pite tökéletes választás azok számára, akik nem annyira édesszájúak, néhanapján mégis szívesen fogyasztanak desszertet.


A legtöbben tea vagy limonádé készítéséhez használnak citromot, pedig a citrusféle sokkal több izgalmat rejt magában. Sokféle desszert készíthető belőle, köztük muffin, cupcake, macaron, de még főzés során is használható, isteni citromos tészta dobható belőle össze.

Hozzávalók:

A tésztához:
👉 250 gramm finomliszt
👉 70 gramm porcukor
👉 125 gramm vaj
👉 2 darab tojássárgája
👉 liszt a szóráshoz

A töltelékhez:
👉 5 darab tojás
👉 150 gramm cukor
👉 150 milliliter habtejszín
👉 2 darab citrom (reszelt héja és leve)

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a porcukorral, majd morzsoljuk bele a hideg vajat, utána adjuk hozzá a tojássárgáját és kezdjünk el belőle tésztát gyúrni. Ha a tészta túl száraz lenne, adjunk 1-2 evőkanál vizet hozzá, hogy összeálljon, majd a begyúrt tésztát formázzuk cipóvá, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.

A töltelékhez a tojást a cukorral keverjük össze, majd a tejszínt is forgassuk hozzá a citrom reszelt héjával és levével együtt.

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a formánknak megfelelően (az ideális arány: 23 cm átmérőjű), majd helyezzük bele a tésztát, óvatosan nyomkodjuk bele, a forma oldalára is jusson, a lelógó részeket pedig vágjuk le. A tészta alját szurkáljuk meg és újabb 30 percre tegyük a hűtőbe.

A pihentetés után a tésztára tegyünk sütőpapírt, szórjunk rá babot (elősütés), toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe. Süssük 10 percig, utána távolítsuk el a sütőpapírt és a babot, toljuk vissza a sütőbe 10 percre, majd simítsuk rá a krémet. Süssük tovább 15-20 percig, míg a krém megszilárdul. A citromos lepényt csak kihűlt állapotában szeleteljük.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések