A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A koronavírus-oltás meglepő hatása: a long covid betegeken is segíthet a vakcina


Egyelőre megbízható, széles körű kutatási eredmények nem születtek a területen, de több orvos arról számolt be, hogy a krónikus COVID-tünetekkel küzdő betegeik jobban lettek, miután beoltották őket - írja a The Verge. Pedig ennek ellenkezőjétől is tartottak.


Daniel Griffin, a Columbia Egyetem kutatója és klinikusa arról számolt be, a COVID-19 tüneteivel krónikusan küzdő betegeit elkezdték beoltani, és sokan arról számoltak be közülük, hogy végre jobban érzik magukat.

A kollégáimtól sms-eket és üzeneteket kezdtem el kapni arról, hogy a ti long covidos betegeitek is jobban vannak az oltás után?

A szakorvos a beoltott pácienseit elkezdte kikérdezni erről:

Nem 100 százalékos, de nagyjából a betegek harmadánál segített


Több más orvos is, akik long covidosokat kezelnek, hasonlókról számolt be.

Az adatok széles körben nem állnak még rendelkezésre a jelenségről, egyelőre a fentihez hasonló megállapítások jórészt csak anekdotákon és kismintás megfigyeléseken alapulnak. Azonban ha az oltás valóban javít a long covidosok állapotán, az segíthet a kutatóknak is megérteni, miért maradnak meg a tünetek egyes betegeknél hosszabb távon, és hogy hogyan lehet a long covidot gyógyítani.

Az elhúzódó koronavírusos állapotnak, azaz long covidnak nincs két egyforma tünete, de ha mégis ki kellene emelni egyet, ami a legtöbb embernél jelentkezik, akkor az a bénító fáradtság. De ott vannak még az olyan tünetek is, mint légzési nehézség, köhögés, izomfájdalom, hallás- és látásproblémák, az ízlelés és szaglás elvesztése, valamint a szívet, tüdőt és beleket érintő károsodások.  Mindezek mellett mentális eredetű problémák is fennmaradhatnak, mint a depresszió, szorongás, és a zavart gondolkodás. Ráadásul a felsorolt tünetek nem csak súlyosan megbetegedetteknél állnak fent, hanem akár tünetmentesen átesetteknél is előfordulhatnak.

Eredetileg az orvosok a long coviddal küzdők esetében még tartottak is attól, hogy az oltás esetleg nem kívánt immunválaszt vált ki, és a betegek állapota rosszabb lesz. Akik már átestek a betegségen vagy long coviddal küzdenek, azoknál már az első oltás után erősebb mellékhatások keletkeztek, ugyanis mivel a vérükben már jelen van valamekkora mértékben az antitestek, az első oltás esetükben úgy működik, mint másoknál a második oltás.

Az egyik elmélet szerint a long covidosok ugyan már nem fertőznek, a vírus illetve annak kis részei továbbra is jelen maradnak a páciens szervezetében, és folyamatosan ingerlik az immunrendszerét. Az oltás ezeket lökheti ki a testből. Egy másik elmélet szerint a koronavírus egyes betegeknél hosszabb távú immunreakciót váltott ki, az oltás pedig a kiváltott immunválasszal újraindítja az immunrendszert, és ezt a hosszan tartó választ „törli”.

Azt is érdemes lesz megvizsgálni, hogy azon túl, hogy pontosan milyen kapcsolat áll fenn a long covid és az oltások között, az egyes vakcinák milyen hatással vannak a krónikus covidra – véli Griffin.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések