Tél közepén a színes zöldségleves különösen jólesik. Gyorsan elkészíthető, daragaluskával kiváló.
A hideg évszakban sem kell lemondanod a zamatos zöldséglevesről. Nyugodtan használhatsz hozzá mirelit zöldségeket. Ilyenkor még azok is örömmel megeszik, akik amúgy nem rajonganak a levesekért. A grízgaluskánál jobb betétet nem is választhatsz hozzá.
Hozzávalók 4 személyre:
A leveshez
👉 20 dkg zöldborsó
👉 3 szál sárgarépa
👉 2 szál fehérrépa
👉 2 krumpli
👉 1 közepes zeller
👉 1 csokor petrezselyem
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 olaj
👉 só
👉 bors
A grízgaluskához
👉 10 dkg gríz
👉 2 tojás
👉 3 csepp olaj
👉 késhegynyi szódabikarbóna
👉 só
Elkészítés:
Először a levesbetétet készítsd el, mert annak állnia kell. A tojást üsd egy tálba, villával verd fel, add hozzá a grízt, a sót, a szódabikarbónát és az olajat. Arra figyelj, hogy ne legyen híg a massza. Pihentesd egy órán át, majd enyhén sós vízben, lassú tűzön főzd 15 percig. Ne formázz túl nagy gombócokat, mert főzés közben tovább nőnek. Ha kettévágsz egyet, és a belseje homogén, vedd le a tűzről, és pihentesd 20 percig.
A répákat pucold meg, karikázd fel vagy vágd hasábokra, a zellert és a krumplit kockázd fel. Hevíts olajat, dobd rá a zöldségeket a borsó kivételével, majd kevergetve párold négy-öt percig. Szórd meg sóval, borssal, pirospaprikával, és öntsd fel körülbelül két liter vízzel. Főzd 20-25 percig, félidőben add hozzá a borsót. Ha minden puha, szórd bele a petrezselymet is, és a grízgaluskával együtt kínáld.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések