A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Karikó Katalinék vakcinája a vírusmutációk ellen is védelmet biztosít


A legfrissebb hírek szerint a Pfizer által gyártott vakcina védelmet nyújthat az új vírusmutációkkal szemben is.


Erről árulkodik legalábbis az a tanulmány, mely szerint a vakcina, beadását követően erős immunválasszal operál a szervezet mind a brit, mind a dél-afrikai mutációra.

Mindez azért is érdekes első olvasásra, mert korábban még épp ennek ellenkezőjéről szóltak a hírek, de természetesen erre magyarázatot is adott a The Guardian. Ezek alapján a különbség leginkább az antitestek különbözőségében keresendő, ezt megelőzően vizsgálatukban a neutralizáló antitesteket vetették vizsgálatnak alá, míg most megfigyeléseik szerint a T-sejtes immunválasz mindkét variánssal szemben nagyon erősnek mondható.

A T-sejtek működésével kapcsolatban is felmerülhetnek kérdések, ezeket leginkább úgy kell elképzelni, hogy míg a vírussal fertőzött sejteket elpusztítják, addig az antitestek termelésével kapcsolatban támogatólag lépnek fel. Az immunválaszok mindkét esetben tartós védelemmel szolgálnak, igaz, az antitesttel kapcsolatosakat sokkal könnyebb elérni.

A kutatás során megállapításra került az is, hogy már az első oltással egyidejűleg is erős védelem alakul ki a szóban forgó brit és dél-afrikai típusokkal szemben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések