Bár a legtöbben kifejezetten kerülnék őket, ezek a lisztbogárlárvák hamarosan a szupermarketek polcaira kerülhetnek. Az Európa Unió élelmiszer-biztonsági ügynöksége ugyanis emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette őket januárban. A rovarüzletben utazó egyik cég vezetője szerint azonban még messze van az az idő, amikor az emberek tömegesen fogyaszthatják ezeket a lárvákat - írja az Euronews.
"Jó ételeket kell készíteni, amelyek finomak is. Az emberek számára nagyon fontos az, ha esznek egy lárvaburgert, akkor az finom legyen” – mondta a Tor nevű cég vezetője, Lies Hackelbracht.
Szakértők szerint a rovardiétának sok előnye van: ez ugyanis úgy biztosítja a szükséges proteinbevitelt, hogy közben jóval alacsonyabb a karbonkibocsájtás, mint a nagyüzemi állattartás esetében.
"Ha 9 milliárd ember lesz a földön, nem tehetjük majd meg azt, hogy mindenki húst egyen. Vagyis más lehetőségek után kell majd nézni, amelynek magas a proteintartalma. Ezek lehetnek növények vagy rovarok is” – tette hozzá a cégvezető.
Ebben a belga rovarüzemben nem csak a lisztkukacokat tenyésztenek, vannak tücskök és sáskák is. Ezeket azonban jelenleg csak állati takarmányozásra használják. Az emberi fogyasztásra való jóváhagyásukkal gyorsan nőhet a piac is.
"Szerintem néhány éven belül növekedni fog ez a szegmens és fontos, hogy megfelelő jogi háttere legyen. Hiszen korábban semmilyen szabályozás nem volt. Ez is segíthet abban, hogy népszerűsítsük a rovarok fogyasztását” – mondta egy másik üzem vezetője, Alexander Maroy.
A lisztkukacok fogyasztását még az uniós tagországoknak is jóvá kell hagyniuk. A bolti forgalmazásuk csak ezután kezdődhet meg.
Elképesztő. Odáig fajult ez a beteg társadalom, hogy lassan a saját szarunkat is megetetnék velünk.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések