A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ismertették az aktuális oltási tervet Magyarországon: 23000 Sputnyik V-vel bővül a vakcinapaletta


A Szputnyik V vakcinából már 3 000 ember kaphat, amiket bevizsgáltak, és további 20 000 ilyen adag bevizsgálása zajlik a háttérben. A háziorvosok kedden a Pfizer oltóanyagából fognak kapni, és ehhez csatlakozik a hét második felében a Moderna vakcinája. A hétvégi szállítás függvényében a következő hét elején tudják folytatni ezekkel az oltóanyagokkal az oltásokat.

A kórházi oltópontokon elkezdik alkalmazni az orosz vakcinát is, míg az AstraZeneca vakcinájával elindul a 60 év alatti krónikus betegek oltása is ezen a héten – ismertette György István, az operatív törzs oltási munkacsoportjának a vezetője.

A rendelkezésre álló vakcina mennyisége határozza meg az oltási menetrendet – mondta György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője. Az oltási terv első két szakaszát lezárták, most a preferencia a legidősebbek oltása. Folyamatosan zajlik az oltás a kórházi oltópontokon és háziorvosoknál.

Ezen a héten folytatódik a legidősebb regisztrált idősek oltása. Három vakcinát használnak már, érkezik a héten újabb Pfizer-szállítmány, jön Moderna is, és az AstraZeneca is alkalmazható már, de utóbbit már a 60 év alatt krónikus betegek kaphatják meg. Az államtitkár jelezte, továbbra is nagyon kevés vakcina érkezik.

A kórházi oltópontokon már az orosz Szputnyik vakcinát is alkalmazzák, egyelőre 3000 adag áll rendelkezésre.


Az AstraZeneca-oltásra jogosult 60 év alattiak névsorát most készítik el. A krónikus betegségek listája:

👉 szív- és érrendszeri betegségek
👉 krónikus tüdőbetegség
👉 krónikus vesebetegség
👉 daganatos megbetegedés
👉 cukorbetegség
👉 magas vérnyomás
👉 transzplantáció

Olyan választást nem tudunk biztosítani, hogy a vakcinák közül lehessen választani, de arról dönthet mindenki, hogy az éppen rendelkezésre álló oltóanyagot kéri-e – mondta György István. Egyelőre nincs szükség újabb oltópontok bevonására, de szükség esetén bővíthető a kör.

Minden rendelkezésre álló vakcinát el akar a kormány oltani, hogy vissza tudjon állni mielőbb az ország a normál működési rendbe – zárta mondandóját az államtitkár.

Az elmúlt 48 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 610 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 495 esetben léptek fel. Üzletekben 77 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 38 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 824 intézkedés kellett, 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét.

A hétvégén 1656 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 35 554 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 252 rendőri intézkedés történt. 24 774 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 5977 újat rendeltek el kedden, és összesen 15 847 zárlat van hatályban.

1160 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 377 655 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 155 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 281 839 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 661 főre csökkent. 3717 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 295-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 289 042 fő kapott oltást, közülük 107 592 fő már a második oltását is megkapta – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Szombaton megérkezett az AstraZeneca vektorvakcinája, ez is két oltásból áll, de könnyebb az oltóanyag kezelhetősége, nem igényel olyan extrém körülményeket, mint például a Pfizer vakcinája. Elég 2 és 8 fok között tárolni, ahogy általában az oltásoknál megszokott. Könnyebb oltani bármely oltóhelyen, hiszen hűtőszekrény mindenhol rendelkezésre áll.

Az első és a második oltás közötti időintervallumot a gyártó 4 és 12 hét közé javasolja, de Magyarországon négy hét lesz a két oltás között, hogy minél hamarabb teljes legyen a védettség. Egyelőre 18 és 60 év közötti krónikus betegeket oltanak vele, mert nem rendelkezik a klinikai 3-as vizsgálatban elég magas életkorú tesztelt mintával. A maximális óvatosság miatt döntöttek a 60 éves korhatár mellett.

Az orosz Szputnyik V első beérkezett tételét megvizsgálták, és valamennyi paramétere megfelelő – mondta Müller Cecília. A leirat szerint bizonyos krónikus betegségek esetén kellő óvatossággal kell adni, ezért ezeket a betegségcsoportokat egyelőre kihagyják az oltásoknál. Ha többletinformáció érkezik, akkor felülvizsgálják ezt a szabályt.

A járvány kezdete idején 15 százalék szerette volna oltatni magát, ez ma már majdnem 50 százalék Magyarországon. Az Európai Unióban igyekszünk megtartani a kedvező átoltottsági helyzetünket, de ez a vakcinák mennyiségétől is függ. Ami beérkezik az országba, mindent eloltunk – közölte a szakember. A lakosság 3 százaléka átoltott már, Európában az átlag 2,7 százalék.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések