A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ilyen sem volt még: marihuána-hiány alakult ki Jamaicában


A Karib-térség egyik legismertebb országát, Jamaicát általában a legtöbben a reggae zenével, a Rasztafárikkal és mindenekelőtt a töménytelen mennyiségű marihuánával azonosítják, ám ez utóbbi sztereotípiát némileg komplikálják a helyi törvények.


Hiába a sztereotípiák, Jamaicában meglehetősen sokáig illegálisnak számított a marihuána termesztése és fogyasztása, 2015-ben engedélyezték először a hatóságok az orvosi használatot, és a kis mennyiségű birtoklást.

A 2015-ben elfogadott szabályok értelmében ha 56 grammnál kevesebbel kapnak el a hatóságok, akkor jelképes összegű bírságot kell mindössze befizetni, és az eset nem kerül be senki erkölcsi bizonyítványába, nem fog számítani büntetett előéletűnek az illető.

A szigetország ezen felül öt tő marihuána termesztését is engedélyezi, miközben a Rasztafárikkal szemben még ekkora szigor sincs, mindenféle következmény nélkül fogyaszthatnak kanaabiszt, elsősorban vallási okokra hivatkozva.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint azonban annak ellenére, hogy lazább most már a szabályozás, az elmúlt idők szárazsága, a megnövekedett lakossági fogyasztás és a marihuána-termesztők csökkenő száma súlyos hiányt okozott a népszerű könnyűdrogból.

Helyi farmerek beszámolója szerint a tavalyi hurrikánszezon során rengeteg esőzés volt, melyre meglehetősen rossz időpontban érkezett a súlyos szárazság, így több tízezer dollár értékű kár keletkezett a marihuána-farmokon.

Mint mondták, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések, mint a kijárási tilalom is súlyosbítja a helyzetet, hiszen a rossz úthálózat miatt sokan gyalog közelítik meg a farmjaikat, a kijárási tilalom következtében viszont ezt csak rendkívül korlátolt időben tehetik.

A helyi hatóságok viszont kihangsúlyozták a helyzet trükkösségét, ugyanis elmondásuk szerint a legális piacon nincs marihuána-hiány. Az illegális piacon, ahonnan a turisták és a helyiek legtöbb esetben beszerzik az anyagot, azonban rendkívüli hiányokat szenved, ami így ténylegesen a jamaicai gazdaságot károsítja.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések