A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hatalmas értékkel gazdagodott a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum


A múzeum ugyanis nemrég kapta meg a két éve elhunyt, nemzetközi hírű festőművész, Joseph Kádár művészeti hagyatékát (saját és kortársai műveit).


A fantasztikus gyarapodást Zsoldos Vandának, a művész özvegyének köszönheti a város, aki nagylelkű adományával - mintegy múzeumalapító férje nyomdokaiba lépve - közkinccsé, közösségi kulturális értékké tette e csodás alkotásokat.

Épp csak elkezdődött a mintegy 3000 tételből álló anyag feldolgozása, de az már most megállapítható, hogy az alkotások összesített becsértéke 60 és 100 millió forint közé tehető.

A gyarapodás jelentőségét jól mutatja, hogy a jelenleg 17.000 körüli tárgyi gyűjteményünk e mostani szerzeménnyel közel 20.000 tételesre bővült.

A anyag nagyszámúsága annak is köszönhető, hogy Kádár rendkívül termékeny művész volt, több mint 10.000 művet hagyott maga után (nyugodtan vehetjük úgy, mintha művészi pályája minden második napján létrehozott volna egy új alkotást).

E fantasztikus életműről szól a múzeum legújabb kötete is, amely 320 oldalon keresztül mutatja be a Mester munkásságát.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések