A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A versimádók örülhetnek: új József Attila-költeményre bukkantak


Tizenhét év után egy újabb József Attila-vers került elő.


Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész tanulmányából derült fény az újabb József Attila-költeményre, ami az Edit című nyolcsoros vers. Az alkotása egy négy lapból álló jegyzetfüzetben rejtőzködött, nagyon szoros kapcsolatban van a költő Számvetés című versével. Mint kiderült, a kéziratot meg lehet majd vásárolni egy februári árverésen, ami az antikvárium.hu oldalon lesz elérhető – írja a Telex.

A hosszú évek után előkerült vers így hangzik:

Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok


Az 1935. március 8-án Budapesten íródott alkotást József Attila a szerelmének, Gyömrői Editnek szánta, bár ez a szerelem viszonzatlan volt múzsája részéről.

Legutóbb 2004-ben jelent meg egy elveszett József Attila-vers. Az 1925-ben íródott Klasszicizmus 3 rímmel című költeményt a példaképének írta, Babits Mihálynak. Ezt a kéziratot egyébként a Móra Ferenc Múzeum vásárolta meg 500 ezer forintért.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések