A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A MOK elnöke szerint minden vakcina jónak számít, amit beadnak a lakosságnak


A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a hét elején még nem ajánlotta proaktívan az orosz fejlesztésű Szputnyik V, valamint a kínai Sinopharm által kifejlesztett vakcinákat, ugyanis nem rendelkezett elegendő dokumentummal az oltóanyagokról.


Ennek ellenére Kincses Gyula, a szervezet elnöke pénteken kijelentette, az orosz készítmény korszerű, melyet nyugodt szívvel lehet engedélyezni, véleménye szerint pedig a kínai oltóanyag sem rossz, egyelőre azonban nem rendelkezik elegendő információval a vakcináról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kínai vakcinával szembeni bizalmatlanság keltését mindenkinek józan ésszel és saját felelősségét értékelve kell végiggondolni, ugyanis már több mint húszmillió embert oltottak be vele.

A miniszter azt javasolta a MOK-nak, hogy ha nem tájékozódnak a keleti vakcinák irányában, legalább a német sajtót kövessék, ahol meglátása szerint rendre elismerően nyilatkoznak a Szputnyik V vakcináról. Ahogy arról az Index is beszámolt, Kincses Gyula az ATV stúdiójában félreértésnek nevezte azt a felvetést, miszerint a szervezet bizalmatlanságot kíván ébreszteni a lakosságban a keleti vakcinák iránt.

Kincses úgy fogalmazott, egy oltás csak abban az esetben adható be nyugodt szívvel, amennyiben annak alkalmazási előirata, a betegtájékoztató, valamint az engedélyezéssel kapcsolatos dokumentáció is nyilvánosságra kerül, ugyanis Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója korábban azt ígérte, mire az oltások megkezdődnek a keleti vakcinákkal, ezek a dokumentumok hozzáférhetők lesznek majd a lakosság számára is.

A MOK elnöke úgy véli, azért kell prioritásként kezelni az oltóanyagok sürgősségi jóváhagyását, amiért a jelenlegi helyzetben "a beadott vakcina a jó vakcina", ugyanis minden beadott oltással több életet mentünk meg, mint amennyit kockáztatunk. Kincses szerint az orosz vakcináról egyre több információt tudhatunk meg hivatalos orvosi szaklapokból, így az biztonsággal engedélyezhető és alkalmazható.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések