Növekszik a feszültség az Európai Bizottság és az oxfordi AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát fejlesztő gyógyszervállalat között, amiért csökkentették az eredetileg kitűzött adagot a gyártó részéről. Az AstraZeneca azonban most tisztázta a helyzetet, és odaszólt az Uniónak is.


Mint ismeretes, az Oxfordi Egyetem és a brit AstraZeneca gyógyszergyártó is fejlesztett közös koronavírus-vakcinát, mely effektívnek bizonyult a tesztek során, és Nagy-Britannia mellett a világ számos pontján már megkezdték az oltásokat az oltóanyaggal.

Az Európai Unió is jókora adagot lekötött szerződéssel a gyártónál, ám az AstraZeneca nemrégiben bejelentette, gyártási nehézségek miatt csökkentenie kell az eredetileg kitűzött dózisszámot, és mindössze 31 millió dózist tudnak szállítani a kereskedelmi blokknak az első negyedévben.

Az Unió szereplői és az egyes nemzeti kormányok is felháborodtak a döntésen, részben azért is, mert Nagy-Britanniában minden gond nélkül zajlik, és már azt pedzegették, hogy az AstraZeneca szerződésszegésért felelősségre vonható-e. Pascal Soriot, az AstraZeneca vezetője a német Die Welt hírportálnak nyilatkozva azonban jelezte: az Unió túl későn rendelt.

Két hónappal vagyunk lemaradva az eredeti terveinkhez képest Európában. Voltak problémáink eredetileg Nagy-Britanniában is, ám a britekkel való megállapodást három hónappal a Brüsszellel való megállapodás előtt kötöttük. A britek esetében tehát három hónapunk volt, hogy az esetleges repedéseket megragasszuk

- mondta Soriot.

Az AstraZeneca főnöke szerint a cégnek nincs szerződéses kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy mennyi vakcinát kell leszállítania, a szerződés ugyanis inkább arra vonatkozik, hogy a cég „minden tőle telhetőt” megtegyen, vagyis a lehetőségekhez képest a lehető legnagyobb mennyiséget tudja leszállítani.

Soriot pedig leszögezte: a probléma azzal kezdődött, hogy az Európai Unió ugyanakkor akarta a vakcinák leszállítását, mint Nagy-Britannia, annak ellenére, hogy „Brüsszel” három hónappal később kötötte az erre vonatkozó szerződést.

A cégvezér hozzátette: pont ezért van ez a szerződéses struktúra, hogy nincs a szállításra vonatkozóan szerződés alapján kötelezettségük, hanem inkább ígéretet tettek, hogy mindent megpróbálnak a lehető legnagyobb mennyiség leszállítása érdekében. „Ne felejtsük el, hogy mi ezen egy fityinget sem keresünk, non-profit alapon fejlesztettük a vakcinát, és szerintem Európát így is nagyon korrekt módon kezeljük” – tette hozzá.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek