Hirdessen itt

Ukrán nyelvtörvény – közel 100 feljelentés két nap alatt


Mintegy száz feljelentés érkezett be két nap alatt az államnyelvvédelmi ombudsman titkárságához azt követően, hogy január 16-án kötelezővé vált az ukrán nyelv használata a szolgáltatói szférában – jelentette be Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi ombudsman egy hétfői televíziós interjúban, adta hírül a korrespondent.net hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua.


A nyelvi főfelügyelő az Ukrajina 24 televíziós csatornának nyilatkozva elmondta, hogy a titkárságához beérkezett bejelentések egy részét a hivatala panaszként fogja kezelni a további reagálás érdekében. Mint részletezte, az eddigi bejelentések főként egyes internetes tartalmakra, reklámszövegekre és cégtáblákra vonatkoznak, de a titkárság mindegyik esettel külön fog foglalkozni, mérlegelve, hogy figyelmeztessék-e az érintetteket, viszont a megrögzött nyelvtörvénysértők határozott intézkedésre számíthatnak.

Kreminy a nyelvtörvény szigorító 30. cikkelyének hatályba lépése után kialakult konfliktusokról azt mondta, hogy szerinte azok nem egyebek, mint érzelmi megnyilvánulások. „Lehetséges, hogy ez az ötödik hadoszlop ármánykodása, lehet, hogy valakik más nyelvi törvénykezést szeretnének Ukrajnában. A nyelvtörvény azonban már másfél éves, és sok érzelem volt a bejegyzése, vitája, hatályba lépése körül. De ezek olyan dolgok, amelyeket elkerülhetetlenekként kell elfogadnunk” – mutatott rá.

Mint az ombudsman emlékeztetett, mostantól minden ukrán állampolgárnak jogában áll, hogy ukrán nyelven jusson információhoz. „Sértő számomra, amikor ukrán állampolgárok szabotálják a nyelvtörvény végrehajtását, amikor egyes „politikai turisták” ezer és egy módot találnak a törvény megkerülésére” – jegyezte meg Tarasz Kreminy, hozzátéve, hogy szerinte ez elfogadhatatlan arcátlanság.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések