Sokszor az olyan jól bevált, házias finomságok esnek a legjobban, mint amilyen az isteni füstölt hússal készülő babfőzelék.
Nyáron fejtett, télen pedig szárazbabból az igazi a babfőzelék. A csülök vagy a füstölt tarja csodás ízt ad neki. Mivel a hús önmagában is elég sós, a főzeléket külön megsózni nem szükséges. Ha szárazbabot használsz, előző este feltétlenül ázasd be, főzéskor pedig dobhatsz hozzá szódabikarbónát, hogy ne puffasszon.
Hozzávalók:
👉 50 dkg fejtett bab
👉 25 dkg füstölt tarja
👉 1 szál füstölt kolbász
👉 4 db babérlevél
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 3 evőkanál liszt
👉 2 evőkanál olaj
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 1 fej vöröshagyma
👉 1 db paradicsom
👉 1 db paprika
Elkészítés:
A szárazbabot előző este alaposan mosd át, majd áztasd be több vízbe, mint amennyi ellepi. Másnap a babot, a füstölt húst és a kolbászt tedd fel főni, és önts rá vizet. Rakd hozzá a megpucolt, egészben hagyott hagymát, a fokhagymagerezdeket, a paprikát, a paradicsomot és a babérleveleket. Főzd kis lángon, ha szükséges, pótold az elfőtt vizet.
Amikor már puha a bab és a hús, készítsd el a rántást: egy kisebb lábosban hevíts olajat, enyhén pirítsd meg rajta a lisztet, majd húzd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, és öntsd fel vízzel. Kevergetve csorgasd a főzelékhez, és forrald össze pár perc alatt. Ízlés szerint tejföllel kínáld.
Tálaláskor minden adaghoz egy-két szelet füstölt húst és egy kis darab kolbászt adj. Friss kenyérrel a legfinomabb.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések