A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor új bejelentései: kiderült, mikortól számíthatunk enyhítésekre


Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kora reggel a Kossuth Rádió vendége volt, ahol újabb információkat osztott meg a járványügyi helyzetről, közvetlen azután, hogy részt vett az operatív törzs hajnali ülésén.


Orbán hosszasan beszélt az uniós csúcsról, amin összesen 26 ország vezetője vett részt. Az online beszélgetés fő témája a koronavírus volt, miután Brüsszelen keresztül túl kevés vakcina érkezik, amire már többen is panaszkodtak.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, nem lehetséges, hogy magyar emberek haljanak meg azért, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú. Ennek kapcsán kitért arra is, hogy a magyarországi hatóságok kiadták az engedélyt az AstraZeneca és a Sputnik V oltására, míg a kínai vakcina vizsgálat alatt áll.

Az uniós csúcson a magyarok is arra kérték a gyártókat, hogy tartsák be a szerződéseiket, mivel még mindig nem a kellő mennyiség fut be az egészségügyhöz. Orbán szerint, ha csak egy-két vakcina kap hazai engedélyt, az nem elég, és ismét kiemelte, hogy minél több oltóanyagra van szükség.

A miniszterelnök nem teljesen érti, hogy Brüsszel még mindig miért nem adta ki az engedélyt a brit vakcinára, miközben egyes gyártóknál milliónyi oltóanyag áll a raktárban, de azok az engedélyeztetés hiánya miatt nem használhatóak fel.

„Vakcina, vakcina, vakcina.” – mondta Orbán arról, hogy mit hangsúlyozott az uniós csúcson, hozzátéve, hogy nem akar „huzakodni” a brüsszeliekkel, mert emberéletekről van szó, de a járvány és a válság után visszatérhetnek a kérdésre, hogy miért zajlott így a folyamat a vakcinák kapcsán. „Erre most nincs idő. Mindegy, hogy a macska fekete, vagy fehér, csak a macska fogja meg az egeret.” – fogalmazott Orbán a vakcinakérdésről.

Kínával előrehaladott tárgyalásokat folytat a magyar kormány, de csak akkor adhatnak vakcinákat, ha megvan a hatósági engedély. A szomszédos Szerbiában már megkezdték az oltásokat a kínai vakcinával, és a magyar szakemberek egyeztetnek velük az ott szerzett tapasztalatokról.

Ami pedig az orosz vakcinát illeti, Szijjártó Péter ma tárgyal erről Moszkvával, de az AstraZenecától is vannak ajánlatok, zajlanak velük a megbeszélések. Orbán szerint ameddig nincs tömeges oltás, nem tudják feloldani a korlátozásokat, és úgy gondolja, hogy ezt mindenki beláthatja.

Ennek részeként megerősítette, hogy az elmúlt 24 órában 98-an haltak meg a koronavírus miatt, és 1 311 új fertőzést regisztráltak. 3 959-en vannak kórházban a koronavírus-betegek közül, tehát a magyar egészségügy már be tudott menni 4 000 kórházi beteg alá. A lélegeztetőgépen lévők száma 274 fő. Összesen 138 983 embert oltottak be eddig Magyarországon – részletezte Orbán.

Ami pedig mindenkit foglalkoztat, az az, hogy mikortól enyhíthetnek a korlátozásokon. Orbán elmondta, erről akkor beszélhetünk, ha megtörténik az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményekben lévők beoltása, amit a 60 év feletti krónikus betegek követnek, majd a védekezés egyéb szereplői érkeznek a sorban, köztük a kormánytagokkal. Ez lehet az a pont, amikor Orbán is megkaphatja a saját oltását.

Ha a nem krónikus beteg idősek oltása is megtörtént, ami a védekezés egyéb szereplőinek immunizálása után valósulhat meg, Orbán szerint ekkor kezdhetünk el arról beszélni, hogy mikor, milyen ütemben csökkentsék a korlátozásokat.

A „legtitkosabb fiókjában” már vannak erről ötletei a miniszterelnöknek, de úgy látja, hogy túl korai róluk beszélni, és a következő héten újabb döntések várhatóak, így az is lehetségessé válhat, hogy az érettségizőket visszaengedjék az iskolákba egy érettségi felkészítés jegyében. Többek között erről is döntenek fognak, és a tervek ott vannak az asztalon.

Orbán meglátása szerint közel lehet a pillanat, amikor kicsit fel lehet lélegezni a korlátozások kapcsán, de nem mindegy, hogy milyen állapotban vágunk neki ennek, és amíg ez nem történik meg, el kell fogadni a szabályokat, és betartani azokat, hogy elkerüljük a harmadik hullámot.

Ami a rendkívüli jogrendet illeti, ezt valószínűleg a kormány saját maga hosszabbítja meg február közepén, majd a parlament elé állnak az újabb hosszabbítás miatt. Orbán határozottan beszélt arról, hogy a jövőben sokkal több eszköz lesz a védekezésre, így a hazai lélegeztetőgépek gyártása is beindult, valamint Debrecenben egy olyan vakcinagyár épülhet meg, ahol adott esetben a hazai oltóanyagot gyárthatják nagy számban. A miniszterelnök ezzel elkerülné azt, hogy a kormány kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön.

A védettséget igazoló okmány is úton lehet, és Orbán példaként azt hozta fel, hogy van egymillió ember, akik védettek, számukra valószínűleg nem lesz értelme a kijárási korlátozásoknak. Egyelőre korainak tartja, hogy erről beszéljenek, mert még nincs meg a kellő szám ehhez, és a vakcinaútlevelet illetően szintén rengeteg a kérdőjel.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések