Hirdessen itt

Ólommal mérgezett vízből ihattak több ezren a görög menekülttáborban


A Human Rights Watch beszámolója szerint több ezer menedékkérő „jelentős egészségügyi kockázatnak” lett kitéve a Leszbosz-szigeten felállított menekülttáborban, miután kiderült, hogy ólommal mérgezett a tábor ivóvízhálózata.


Az amerikai emberi jogi szervezet ennek kapcsán azonnali hatállyal felszólította Athént, hogy milyen állapotban adták át a korábbi katonai komplexumot a menekülttábor működtetésére – írja a The Guardian. Belkis Willlie, a szervezet egyik vezetője szerint teljesen átláthatatlan, ahogy ezt a helyzetet a görög kormány kezelte:

A görög kormány tisztában volt vele, hogy egy korábbi katonai területen épít fel egy menekülttábort, mégsem foglalkozott azzal, hogy annak lakosai és dolgozói milyen egészségügyi kockázatoknak lehetnek kitéve. Több hét könyörgés hatására vettek csak egyáltalán a talajból mintát, hogy leellenőrizzék az ólommérgés tényét.


Mint mondta, ezt követően 7 hét telt el, mire a kormány közzétette a vizsgálat eredményeit, ám akkor még továbbra sem engedtek be független szakértőket a helyzet felmérésére, és továbbra sem tették meg a szükséges lépéseket, hogy informálják a lakosokat és dolgozókat az egészségügyi veszélyekről, valamint megoldják a veszélyhelyzetet.

Az ENSZ menekültügyi hatósága szerint 7165 lakosa van a szóban forgó Mavrovouni menekülttábornak, mely egy néhány nap alatt felhúzott sátortábor volt, amelyet azért kellett felépíteni, mert a korábban szállásadó Moria menekülttábor szinte teljesen leégett.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések