A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már egykori szavazói is Jair Bolsonaro távozását követelik Braziliában


Egész hétvégén tüntetések voltak Brazilia-szerte, melyeken az elnök, Jair Bolsonaro elleni alkotmányos eljárás indítását követelték az országban uralkodó egészségügyi vészhelyzet miatt.


Vasárnap már második napja vonultak utcára a lakosok Braziliában, hogy az elnök, Jair Bolsonaro elleni alkotmányos vádeljárást követeljenek, elsősorban a koronavírus-járvány kezelése miatt, ami az országban már több, mint 216 ezer életet követelt.

Az ország összes nagyobb városában, így Sao Paulóban és Rio de Janeiróban is felvonulásokkal tiltakoztak az emberek, míg szombaton bal-, úgy vasárnap jobboldali tüntetők foglalták el az utcákat, köztük olyanok is, akik 2018-ban még rá szavaztak, írja az ABC.

Az egyik ilyen tiltakozó azt mondta, bár annak idején érdekesnek találta az elnök ígéreteit, a járványra adott válasza – aminek következtében Manaus északi városában, január eleje óta várólista van az intenzív osztályok ágyaira és elfogyott az orvosi felhasználású oxigén – elégtelen, ezért mennie kell.

Annak azonban, hogy egy ilyen eljárás elinduljon, elég kevés az esélye. Thomaz Favaro politikai elemző szerint bár Bolsonaro támogatottsága a kongresszusban instabil, de masszív, míg egy alkotmányos vádeljárás ellene komolyan megváltoztatná az ország politikai kilátásait, emiatt nem valószínű, hogy akár el is indítsák.

A főügyész, Augusto Aras azonban a manausi krízis miatt a Legfelsőbb Bíróságot az egészségügyi miniszter, Eduardo Pazuello felelősségének kivizsgálására kérte, ugyanis szerinte a minisztériumnak már január 6-án tudomása volt az oxigénhiányról a városban, de majdnem egy hétig nem küldtek oda utánpótlás.

A közvéleménykutatók mindeközben 31%-ra mérték az elnök támogatottságát, ami hat százalékos csökkenés a decemberi adatokhoz képest, míg azok aránya, akik szerint az elnök rosszul végzi a munkáját, 40%.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések