A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kínai kutatóknak sikerült megállítaniuk az öregedést


Habár a kísérletek egyelőre csupán egereknél mutattak kedvező eredményeket, az sem elképzelhetetlen, hogy az új terápiának köszönhetően a közeljövőben az emberek élettartamát is meghosszabbíthatják.


A Science Translational Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a KAT7 gén játszhatja a kulcsszerepet az emlősöknél az öregedési folyamatokban.

A Kínai Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének specialistája, Csü Csing professzor szerint a szóban forgó gén hatástalanításával leállítható az idősödés:

A kísérleti rágcsálók állapota 6-8 hónapnyi intenzív kezelés után jelentősen feljavult, az élethosszuk pedig 25 százalékkal megnőtt.


A génmódosításhoz a kutatócsapat a népszerű CRISPR/Cas9 eljárást alkalmazta, mely során nagyjából száz géntípust fedeztek fel, amelyek hozzájárulhatnak a sejtek öregedéséhez, a szeneszcenciához. A tudósok ezután a KAT7 gént célozták meg, ami a vizsgálatok alapján a többi génnel szemben sokkal meghatározóbb az öregedés tekintetében.

Rájöttek, hogy a szóban forgó gének inaktiválásával az emberi őssejteken, valamint az emberi és állati májsejteken semmilyen káros utóhatások nem jelentkeztek, ezért tökéletes jelöltjei lehetnek egy jövőbeni terápiás módszernek.

“Rendkívül fontos lenne letesztelni a Kat7 funkcionalitását más emberi sejttípusokban, valamint állati szervekben egyaránt, még mielőtt elkezdenénk bevezetni a kezelést a mindennapi orvosi praxisba” – tette hozzá Csü.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések