A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Később a kutyák és a macskák covid-oltása is szükségessé válhat


A kutatók szerint lehetséges, hogy később a kutyák és a macskák koronavírus elleni oltása is szükségessé válhat a járvány terjedésének megakadályozásában.


Egy ideje már elkezdték az oltások beadását a koronavírus ellen, többek között Magyarországon is, de a vakcinahiány miatt a folyamat szinte mindenhol lassabb. Nem elképzelhetetlen, hogy egy későbbi időszakban a kutyának és a macskáknak is szükségük lesz az ehhez hasonló oltásokra.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a vírus továbbfejlődhet az állatokban, ami újabb problémákhoz vezethet. A New York Post a cikkében arról ír, hogy ennek kapcsán brit és amerikai egyetemek kutatói figyelmeztetnek.

A szakemberek szerint nem elképzelhetetlen, hogy egyes háziasított állatfajok megkapják az oltást, és az szükséges lehet a fertőzés terjedésének megfékezéséhez. Egyelőre nem ismertek olyan esetek, amikor az ember a házi kedvencétől kapta volna el a koronavírust, de Cock van Oosterhout, a norwichi UEA evolúciós genetikájának professzora úgy fogalmazott, hogy minden eshetőségre fel kell készülnünk.

A szakember hozzátette, ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében igenis van értelme, hogy olyan vakcinát fejlesszenek ki, amik háziállatokra alkalmasak. A professzor szerint az emberi társadalomnak fel kell készülnie, ha a koronavírusról van szó.

Nemrég több millió nyércet öltek meg, miután több száz koronavírus-eset kapcsolódott az állatokhoz, és ha ugyanez lenne a macskák és a kutyák esetében, az hosszú távon jelentős egészségügyi kockázatot jelentene.

A tudósokból álló csoport szerint a vírus széles körben képes fejlődni a gazdafajok esetében is, beleértve a macskákat, a kutyákat, a nyérceket és más vadon élő, illetve háziasított fajokat, így szükségessé válhat a háziasított állatok oltása a vírus további fejlődésének és terjedésének megállítása érdekében.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések