A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt vannak a legfrissebb koronavírus-adatok: 1459-cel emelkedett a fertőzöttek száma, elhunyt 83 beteg


1459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 364 909-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 83, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 374-re emelkedett.


A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 254 783, az aktív fertőzötteké 97 752-re csökkent. 3649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 175 283 személy kapott oltást, közülük 37 727-en már a második oltást is megkapták. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárul, csütörtöktől már az idősotthonokra, bentlakásos szociális intézményekre összpontosulnak az oltások, majd a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek a jövő héten. A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-jéig meghosszabbította védelmi intézkedéseket.


Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), de ezekből jelenleg csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (7 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány).

A Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés lassú, emellett kevés oltóanyag is érkezik. Mivel Európában nincs elég oltóanyag, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához. Magyarország egymillió ember oltására elég Szputnyik V. vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal. Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm vakcináját illetően is zajlanak tárgyalások, illetve folyik a hatósági vizsgálat. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, illetve már több országban is alkalmazzák azokat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések