A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamarosan ismét szavazhatnak a függetlenségről Skóciában


A Skót Nemzeti Párt (SNP) egy új dokumentumot tett közzé szombaton, amelyben lefektetik az új függetlenségi népszavazás alapjait, így szinte biztosra vehetjük, hogy a jövőben megismétlik a hét éve kudarcot vallott referendumot.


Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson úgy gondolja, nincs semmi értelme kiírni egy új népszavazást, hiszen a skót állampolgárok egyszer már elutasították a kiválást 2014-ben.

Az SNP azonban éppen ellenkezőleg gondolja, és azt tervezik, hogy ha megnyerik a május 6-ra kiírt parlamenti választásokat, akkor egy új törvényt fognak beadni, melynek segítségével megismételhetik a függetlenségi referendumot, amint vége lesz a koronavírus-járványnak.

A brit kormánynak ebben az esetben vagy egyet kell majd értenie, vagy jogi lépéseket kell tennie a népszavazás jogalapjának megkérdőjelezésére – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

A január 24-én keltezett dokumentumban az áll, hogy a jogi kihívásokat az SNP által vezetett skót parlament hevesen ellenezné. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik, hogy a nemzeti érzelmű párt óriási többséggel nyerheti meg az idén tavasszal esedékes választásokat.

A skótok 2014-ben 55:45 százalék arányban utasították el a függetlenséget, azonban a Brexit és a brit kormány pandémia-kezelési válsága ismét berobbantotta az elszakadást pártoló kezdeményezéseket.

Skóciához Észak-Írország is csatlakozhat a közeljövőben, a The Times weboldalának szombati felméréséből ugyanis kiderült, hogy az északírek 51 százaléka szintén támogatna egy népszavazással kapcsolatos iniciatívát. A megkérdezettek 42 százaléka egy egységes Írországot szeretne, míg a válaszadók 47 százaléka független államként válna le az Egyesült Királyságtól.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések