Fokhagymás-sajtos csiga kelt tésztából: sokáig friss, puha marad


A csiga édesen, sósan is letehetetlen finomság. Próbáld ki a sajtos változatot fokhagymával megbolondítva!


A kelt tésztából készülő sajtos csigák finom puhák, és másnapra sem csökken az élvezeti értékük. Bármilyen keményebb sajtot használhatsz, nem baj, ha karakteresebb. A trappista ugyanolyan jó választás, mint a feta vagy a füstölt. Kínálhatod tartalmas leves után, csomagolhatsz belőle tízóraira, de esti filmnézéshez is kiváló nass.

Hozzávalók:

A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 10 dkg vaj
👉 2.5 dl tej
👉 2.5 dkg élesztő
👉 2 teáskanál cukor
👉 1 db tojás
👉 1 db tojássárga
👉 1 teáskanál só

A töltelékhez
👉 15 dkg reszelt sajt
👉 10 dkg vaj
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 mokkáskanál só

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel, azaz várd meg, míg megemelkedik, és habos lesz.

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojást, a tojássárgáját, a sót és a felfutott élesztőt, majd alaposan dolgozd össze. Közben tedd hozzá az olvasztott, de kihűlt vajat. Addig dagaszd, amíg elválik a kezedtől és az edénytől. Formázz a tésztából két cipót, és letakarva keleszd körülbelül 45-55 perc alatt a duplájára.
 
A töltelékhez a vajat, a zúzott fokhagymát és a sót keverd össze. A sajtot reszeld le, vagy vágd kisebb darabokra.

A cipókat nyújtsd ki körülbelül három milliméteresre és téglalap alakúra, kend meg a vajjal, szórd meg a sajttal, majd szorosan csavard fel, mint a bejglit. A rudakat éles késsel vágd körülbelül egy-másfél centis szeletekre. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokos sütőben, 20-25 perc alatt süsd aranysárgára.  

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések