A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fejlemények a Hableány 2019-es katasztrófájának ügyében


Már csak telefonon kell bejelentkeznie a rendőrségen a Hableányt elsüllyesztő hajót követő szállodahajó kapitányának, akit a katasztrófa ügyétől elkülönített eljárásban 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádol az ügyészség, és aki bűnügyi felügyelet alatt áll.


Mint ismert, 2019. május 29-én, este 21 óra után öt perccel a Hableány nevű sétahajót, fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kétfős magyar személyzettel, hátulról nagy sebességgel letarolta a Viking Sigyn nevű svájci szállodahajó. A Hableány 7 másodperc alatt elsüllyedt, mindössze hét embert sikerült kimenteni élve. Egy ember eltűnt, 27-en meghaltak, köztük a magyar legénység tagjai. A tragédia utáni első, drámai erejű fotók itt találhatóak.

A Fővárosi Főügyészség pénteki tájékoztatása szerint a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség egy évvel ezelőtt indítványt tett a nyomozási bíróhoz a kapitány bűnügyi felügyeletének elrendelésére az eljárásban való jelenlétének biztosítása céljából. A bíróság a bűnügyi felügyeletet elrendelte és azóta meg is hosszabbította azzal, hogy havonta egyszer jelentkeznie kell a gyanúsítottnak a rendőrségen. A világjárvány miatt a gyanúsított egyes jelentkezések alól szabályszerűen kimentette magát, azonban megállapítható, hogy nem szökött meg.

A nyomozás folyamatban van, jogsegély útján több tanút kell még kihallgatni a tényállás tisztázása érdekében.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a 2021. január 30-ig meghosszabbított bűnügyi felügyeletet további 4 hónappal hosszabbítsa meg változatlan feltételekkel, illetve utasítsa el a védőnek a bűnügyi felügyelet megszüntetésére irányuló indítványát. A bíróság a kényszerintézkedést – a védő indítványának elutasítása mellett – 3 hónappal, 2021. április 30-ig hosszabbított meg, emellett nem személyes, hanem telefonos jelentkezési kötelezettséget írt elő a gyanúsítottnak.

A végzés ellen a kerületi ügyészség fellebbezést nyújtott be az alábbi indokokkal:

A büntetőeljárási törvény szerint a bűnügyi felügyelet a terhelt szabad mozgáshoz és a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozza. Az ügyészség álláspontja szerint csak olyan magatartási szabályt lehet előírni ennek a kényszerintézkedésnek a keretében, amely fizikailag korlátozza a terheltet a szabad mozgáshoz való jogában. A telefonos jelentkezés a mai, modern technika mellett már semmiféle fizikai korlátozásnak nem minősül, így a törvény által deklarált célnak nem felel meg.


A kérdésben másodfokon a Fővárosi Törvényszék hozza majd meg a döntést.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések