A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döbbenetes: rejtélyes okból felgyorsult a Föld körforgása


Egyelőre még a szakértők sem sejtik, mi állhat a változás hátterében, de eddig még soha nem látott döntéseket kell hozniuk, ha rosszabb lesz a helyzet


Egyre gyorsabban forog a Föld, állapították meg a kutatók. Egyelőre nem tudni, mi áll a jelenség hátterében – írja a Phys.org tudományos portál.

A Föld 24 óra, vagyis 86 400 szekundum alatt fordul meg a tengelye körül. Ez azonban nem teljesen igaz, a bolygó forgási sebessége különböző tényezők (például a Hold gravitációs hatása) miatt időnként változik. Ez a változás alig észrevehető, csupán precíz műszerek képesek ennek kimutatására.

Az elmúlt évtizedekben a Föld forgását az enyhe lassulás jellemezte, ám 2020 ebben is rendhagyó volt. Július 19-én ugyanis megdőlt a legrövidebb nap rekordja és egészen pontosan 1,4602 milliszekundummal volt rövidebb az átlagos 24 órás napnál. A jelenség miatt a szakértők szerint elképzelhető, hogy 2021-ben negatív szökőmásodpercet kell bevezetni, ami példa nélküli lenne: ezt annak érdekében kellene tenniük, hogy a földi órák által mutatott idő ismét szinkronba kerüljön a csillagászati megfigyelések alapján megállapíthatóval.

Hogy a Föld forgása mitől gyorsul, egyelőre rejtély. Az egyik magyarázat szerint a gleccserek és nagyobb hótömegek olvadása van hatással a forgási sebességre, de a Hold vonzása és a hegységek eróziója is okozhatja a szokatlan változást.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések