Ez a csokis, karamellás mandulatorta nagyon hasonlít arra, amilyet a svéd bútoráruházban kapsz. Ráadásul még liszt sincs benne.
Ha nem szereted a túl émelyítő, habos, vajas tortákat, és épp a kedvenc gyümölcsöd sem áll a rendelkezésedre, akkor készítsd el ezt a svéd csodasütit! Az alap pofonegyszerű, csupán négy hozzávalóból áll, és akkor lesz igazán finom, ha a mandulát megpirítod. A krémet ne margarinnal, hanem vajjal készítsd!
Hozzávalók:
A tésztához
👉 12 dkg cukor
👉 12 dkg darált mandula
👉 4 db tojásfehérje
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 csipet só
A krémhez
👉 1.8 dl tej
👉 10 dkg vaj
👉 8 dkg porcukor
👉 3 db tojássárga
👉 3 teáskanál kukoricaliszt
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 2 csipet só
A csokis réteghez
👉 12 dkg tejcsoki
👉 6 dkg étcsoki
👉 1.5 cl olaj
👉 1 csipet só
A tetejére
👉 2 evőkanál mandula
👉 karamell
Elkészítés:
Egy száraz serpenyőben az őrölt mandulát közepes lángon pirítsd meg. Egy keverőtálban a fehérjéket verd nagyon kemény habbá. Közben kanalanként add hozzá a kétféle cukrot. Forgasd hozzá a mandulát és a sót. Simítsd a tésztát vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformába, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 20-25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Mielőtt kivennéd a formából, pihentesd 10 percig.
Keverd össze a tojások sárgáját, a kétféle cukrot és a kukoricalisztet egy lábosban. A tejet fokozatosan öntsd hozzá, és dolgozd simára. Főzd közepes lángon, és kevergesd, amíg besűrűsödik. Amikor kihűl, habosítsd a vajat, add hozzá a sót, és dolgozd hozzá a krémet.
Melegítsd össze a kétféle összetördelt csokoládét és az olajat kis lángon, majd dobj hozzá sót. Várd meg, míg hűl.
A tortalapot vágd két vagy három részre, és kend meg a krémmel. A tetejére szórj mandulát és karamelldarabokat, majd öntsd le a csokival.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések