Hirdessen itt

Az orosz parlament az emberi jogok megsértéseként ítélte el az ukrán nyelvtörvényt


Az emberi jogok megsértéseként ítélte el az ukrán nyelvtörvényt szerdán elfogadott határozatában az orosz parlament alsóháza.


A törvényhozási kamara állásfoglalásában megengedhetetlennek nevezte az orosz és más nyelvek tiltását és üldözését. Az emberi jogok megsértéséről Ukrajnában az orosz nyelv használatára vonatkozó újabb tiltásokkal kapcsolatban című határozatában.

“Az Állami Duma, tiszteletben tartva az alapvető emberi jogokat és megerősítve elkötelezettségét a nemzetközi jog normái mellett, mélységes aggodalmának ad hangot az orosz nyelv újabb ukrajnai üldöztetése miatt azzal kapcsolatban, hogy hatályba léptek a használatára vonatkozó újabb tilalmak”
– állt a dokumentumban.

Az orosz képviselők követelték az ukrán hatóságoktól, hogy állítsák le ezt a rosszindulatú gyakorlatot, amelynek elítélését az ENSZ-től, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésétől (PACE), valamint az Európa Tanácstól is elvárják.

A dokumentum emlékeztetett arra, hogy január 16-tól léptek életbe a Petro Porosenko elnökségének utolsó napjaiban elfogadott ukrán nyelvtörvény újabb rendelkezései, amelyek értelmében a szolgáltató szférában az ukrán nyelv az alapértelmezett. Az ügyfél kívánságára ugyanakkor a személyzet bármely más nyelv használatára áttérhet, a feliratok, az árcédulák és az étlapok pedig az üzlettulajdonos belátása szerint kinyomtathatók más nyelven is.

A határozat rámutatott, hogy az ukrán törvényhozási gyakorlat megsérti az ország alkotmányának az orosz nyelv szabad fejlődésére és használatára, valamint az anyanyelvi oktatáshoz való jogra vonatkozó rendelkezéseinek. A képviselők leszögezték, hogy “az oroszajkú lakosság jogaihoz és szabadságjogaihoz, a honfitársainkhoz való viszonyulás Ukrajnában alapvető az Oroszországi Föderáció állami külpolitikájának meghatározása szempontjából”.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések