A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A világ legnagyobb dinoszauruszának fosszíliáit találták meg Patagóniában


A paleontológusok hatalmas, 98 millió éves kövületeket ástak elő Délnyugat-Argentínában, amelyek valószínűleg a valaha felfedezett legnagyobb testű dinoszauruszhoz tartozhattak.


Az emberméretű fosszíliák 10-20 százalékkal nagyobbak, mint amit az eddigi legnagyobb testű, Patagotitan mayorum nevű őshüllő esetében azonosítottak – adta hírül a France24 portál.

Az élőlény a sauropodákhoz tartozott, amelyek hosszú nyakkal és farokkal rendelkező növényevő dinoszauruszok voltak. A Patagotitan mayorum körülbelül 70 tonnát nyomott, és 40 méter hosszú lehetett, tehát nagyjából akkora volt, mint négy autóbusz.

Alejandro Otero, az argentin Muse de La Plata őslénykutatója elmondta, az új dinoszaurusz két tucat gerinccsontját, valamint a medencecsont egy részét találták meg. A Cretaceous Research tudományos folyóiratban közzétett tanulmány alapján jelenleg is zajlanak a kutatások a föld mélyén rekedt további testrészek kihantolása céljából.

A felfedezés Szent Grálját az jelentené, ha rábukkannának a dinó combcsontjára, melynek segítségével pontosan meg tudnák határozni, valójában mekkora is lehetett a krétában élő gigantikus őshüllő.

A masszív fosszíliákat 2021-ben találták meg a Neuquen folyó völgyében, az ásatások azonban csak 2015-ben kezdődtek meg, és azóta is folyamatosan emelik ki az újabbnál újabb csontdarabokat a talajból.

Az óriási csontvázat egy 98 millió éves kőzet alól emelték ki, ami a késői kréta földtörténeti korszakban jött létre. Alberto Garrido, a zapalai Természettudományi Múzeum igazgatója közölte, függetlenül attól, hogy valóban a világ legnagyobb dinoszauruszát találták-e meg vagy sem, a szóban forgó leletek teljesen új perspektívába helyezhetik a modern kori paleontológiát.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések