A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A sikeres fogyás és átalakulás titka


Vajon hány embernek szerepelt az újévi fogadalmai között a „le fogok fogyni nyárra”, „sportosabb leszek” „egészségesen fogok élni” és hasonló hangzású mondatok? Majdnem 4 hónap telt el azóta, hogy az újévi pezsgőt kortyolgatva elszántan, motiváltan tekintettünk hasonló fogadalmakat mormolva a jövőbe. A tömött konditermek lassan megint szellősebbé válnak és az új, még szinte steril, divatos, színesebbnél-színesebb, márkás edzőruhák visszakerülnek a szekrény mélyére. De miért van ez? Miért adják fel ilyen könnyen az álmaikat és kitűzött céljaikat az emberek?


Szerintem nem akarják eléggé, mert nem tudják, nem érezték még mennyi pozitívummal jár az egészséges testsúly, és mennyi veszéllyel az egészségtelen. Sokan nehezen veszik rá magukat a mozgásra, a leggyakoribb kifogás a “nincs időm” vagy a “fáradt vagyok”, de az időjárást is sokszor emlegetjük. Ha esik az a baj, ha fúj az, a meleg sem jó, de a hideg sem. Néhol gyerek is van, korán kell kelni és sok a teendő munka után. A nagy bevásárlásról, a fejfájásról, a menstruációról, és a rossz hangulatról már nem is beszélek. Edzőként sok frappáns kifogással találkozok, de mivel én is végigjártam ezt az utat igyekszem türelmes lenni. A másiknak, aki jobban néz ki, vagy akinek sikerül elérnie a kitűzött célt, annak mindig könnyebb. Neki jobb a genetikája, több ideje van, biztos nem olyan fárasztó a munkája, jobb anyagi helyzetben van és tuti gyermeke sincs. De talán ha nem másokkal és a kifogások keresésével foglalkoznánk, hanem picit céltudatosabbak, kitartóbbak és motiváltabbak lennénk, akkor nekünk is menne. Nagyon sokszor a kitartás és szakértelem hiánya, valamint az érdeklődés lankadása vezet a „mostantól rendszeresen sportolni fogok” típusú újévi fogadalom kudarcához.

Nem szabad türelmetlenkedni!

Az a pár, vagy éppen jóval több felesleges kiló,ami változtatásra kényszeríti az embert, nem az ünnepek alatt rakódott ránk, így a fogyáshoz is idő kell. Sokan az edzések után nem a már elért eredményt látják, hanem a még előttük álló hosszú utat, amit meg kell tenniük ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célt. Ezért sokan feladják, visszatérnek a régi szokásaikhoz és a mozgásszegény életmódhoz. Aztán pár hét múlva megint mérgelődve, különböző testhelyzetekben és trükköket bevetve próbálják magukra rángatni a 2 számmal kisebb farmert. A lustaság újra eluralkodik az emberen és inkább a kényelmes fogyás, szuper zsírbontó kezelések és gyors diéták után kutat az interneten.

A csodadiétáknak és a gyors fogyást ígérő recepteknek a sikere azon alapul, hogy az emberek többsége a hosszú évek alatt felszedett kilóktól egyszerre és természetesen nagyon gyorsan akar megszabadulni, ezek a módszerek pedig ezzel hitegetik a túlsúlyosokat. Rengeteg olyan csábító diétáról olvashatunk az interneten, amik így kezdődnek: „Fogyjál éjszaka”, „2 hét alatt 10 kg”, „Bomba-diéta: 72 óra alatt -10 kg”, „Napi 1 kg fogyás citrommal” „Gyors fogyás erőfeszítés nélkül”…..Egyrészt ez mese-mese-fakakas, másrészt pedig, egyáltalán nem egészségesek. A drasztikus fogyókúrák gyors fogyást eredményeznek, de utána a szervezet annyira kimerül, hogy óhatatlanul elkezdi türelmetlenül kívánni az ételt, így az ilyen diéták vége mindig a hízás. Amellett, hogy egészségkárosító, még bőrünket is megviseli, kinyúlik, és nem marad feszes, rugalmas. Sőt depresszióssá tesz, mert az evés örömét veszi el tőlünk. Az első ilyen fogyókúra még eredményt is hozhat, de elég hamar vissza is tölti szervezetünk a zsírraktárakat. A jojo effektusról már biztos mindenki hallott, vagy saját magán is tapasztalta… Könnyű és gyors fogyás nem létezik! Én is sok diétát és csodaszert kipróbáltam azelőtt, mielőtt 20 kilogrammot fogytam. Volt amitől fogytam pár kilót, majd hirtelen dupla annyi ugrott vissza rám, vagy olyan amitől a hajam kezdett hullani, de olyan is amitől 2kg-ot híztam.

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi a sikeres fogyásom és átalakulásom titka…

A tartós fogyás lényege egyedül az, hogy mindig kicsivel több kalóriát kell elégetni annál, mint amit beviszünk a szervezetbe. Ezt pedig csak a táplálék értékeinek figyelésével és sporttal lehet elérni. A tartós és végleges fogyáshoz nem kell és nem is szabad éhezni, mert az önsanyargató koplalás csak pillanatnyi eredményhez, majd gyors hízáshoz vezet. Felejtsétek el a pár napos vagy hetes divatdiétákat, a Tv előtt bevett fogyasztószereket és vagyonokba kerülő gyors és megterhelésmentes zsírbontógépeket. Kell venni egy nagy levegőt, el kell határozni mit szeretnénk és igenis fel kell állnunk a kényelmes fotelból, meg kell mozdulni, át kell lépni a komfortzóna küszöbét. És ezt nem egy olyan ember mondja akinek a sport az élete születése óta, hanem egy olyan aki nem érte utol a teniszlabdát a teniszedzésen, akire ránézett a balettoktató és megkérdezte, hogy zsíroskenyér volt-e a vacsi, aki nem tudott kötelet mászni, fejen állni, távol ugrani vagy éppen lefutni 12 percet testnevelés órán, majd inkább felmentett is lett ebből a tantárgyból… Merni kell változtatni és hinni kell magunkban. Nincs siker egyszerűen, akaraterő, és tettek nélkül! Mindenki meg tudja csinálni!

Én egy kis kockás füzettel lendültem neki ennek a projektnek…

Fogtam egy füzetet, az elejére beragasztottam az életmódváltásom első napján készült fotót magamról, mellé írtam az aktuális súlyomat és egy motiváló idézetet. Majd minden nap beleírtam mit, mennyit, mikor ettem, ezek az ételek mennyi szénhidátot, zsírt és fehérjét tartalmaznak, valamint azt, hogy sportoltam-e aznap. Nap végén összesítettem mindent és rájöttem, hogy a sok „személyre szóló” étrendben szereplő zab-csirke-rizs-brokkoli nálam nem feltétlen vezet fogyáshoz.Vagy, hogy a kevés folyadékbevitel (víz) és a napi egyszeri étkezés belassítja az anyagcserémet. Ezzel a módszerrel tökéletesen megismerheti az ember szervezete működését és ételekre való reagálását. Rengeteg finom és egészséges ételt lehet enni, csak egy kicsit jobban oda kell figyelni mi kerül a bevásárlókosarunkba. Hogy számolod ki, hogy melyik ételben milyenek az arányok? Rengeteg táblázat van az interneten, ahol meg tudod ezt nézni, eleinte picit lassabban megya dolog, de idővel már tudni fogod rutinszerűen, miből mennyit fogyaszthatsz. Egy mérleget is célszerű beszerezned. Ha hízékony alkat vagy, napi 1g szénhidrátot ajánlanék testsúlykilógrammonként, de ügyelj a fokozatosságra és ne egyből váltsd a napi 500 grammot 80 grammra.

Szakíts időt a mozgásra!

A tudatos táplálkozás mellett nagyon fontos a mozgás is. Biztos sok helyen olvastad már, hogy a diéta mozgás nélkül nem sokat ér. Én is ezt vallom. Mozogj heti 3 alkalommal minimum fél órát. Ha eddig egyáltalán nem sportoltál, vagy nehézséget okoz a mozgás a túlsúly miatt, akkor kezd egy kis sétával. Válassz olyan sportot, amit szeretsz, ami tetszik és ne torpanj meg az első izomláznál. Vond be a családot is ebbe a programba, toljátok ki a bringát, menjetek együtt futni, labdázni, sétálni vagy konditerembe. A „nincs pénzem” ne legyen kifogás! Facebook oldalamon, motivációk és diétás receptek mellett, több tippet is talász arra, milyen háztartási eszközökkel fogyhatsz, vagy erősíthetsz. Figyelj a fokozatosságra és ahogy javul az állóképességed, jöhet a nagyobb terhelés. Meg fogsz lepődni, hogy a mindennapokban is mennyivel jobb lesz a teljesítményed. Nem okoz majd problémát, ha gyalog kell felmenni az emeletre, ha futni kell a kutya, a gyerkőc vagy a busz után. Sokkal jobban fogod érezni magad és az immunrendszered is erősebb lesz. És a legjobb, mikor elkezdesz tónusosabbá válni és olyan izmok bukkanak fel a testeden, melyek létezéséről nem is tudtál.

Törekedj az életmódváltásra!

A cél ne az legyen, hogy gyorsan leadjunk pár kilót és a mérleg azt mutassa amit szeretnénk, hanem az életmódváltás és a tükör előtt felcsillanó elégedett mosoly elérése. Nekem ezt pár hónap alatt sikerült megtapasztalnom. Egy hónap alatt 4kg-ot fogytam, 6 hónap alatt 18-at, összesen pedig 20-at. Igen, voltak hullámvölgyek, lemondásokkal jár(t), kitartás és erő kellett hozzá, de megérte. Nem érdemes halogatni és várni a megfelelő pillanatot, az újévet, a jó időt vagy hétfőt. El kell kezdeni még ma! Ha pedig nem vagyunk biztosak magunkban, akkor érdemes szakember segítségét kérni, aki nem csak tudásával lökhet közelebb a célunkhoz, hanem motivációjával is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések