A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 bomba tipp, hogy formába hozd magad a strandszezonra


Mutatunk Nektek néhány egyszerű szálkásítási technikát, melyek segíthetnek abban, hogy a legjobb formádban köszöntsd a nyarat és ne kelljen szégyenkezve takargatnod magad.


Lendülj formába!

Sokszor még a profik sem képesek egész évben csúcsformában maradni és a legtöbb testépítő is a tavasz eljöttével gyúr rá kimondottan a szálkásításra, remélve, hogy mire kitör a bikiniszezon, minden felesleges zsírtól sikerül megszabadulnia.

Aki rendszeresen edz, annak nem lesz nehéz dolga a nyár előtti szálkásítás. Aki pedig most lendül bele, az is elérhet jelentős sikereket nyárig, ha megfogadja a tanácsainkat. Összegyűjtöttük Eric Broser sztáredző 10 tippjét, melyekkel hatékonyan és gyorsan célhoz érhetsz!

1. HIIT-KARDIÓ

Egyes tanulmányok szerint a magas intenzitású intervallumokat az alacsonyabbal váltogató HIIT-kardió hatásosabb, mint az egyenletes tempóban végzett, míg mások éppen az ellenkezőjét állítják. Az igazság az, hogy mindkét edzéstípus működhet, éppen ezért mindkettőt érdemes lehet beépítened edzésprogramodba.

Amit azonban Broser kimondottan célravezetőnek tart, az ismét a 30/15/15 arányú osztás (abban az esetben, ha napi egy óra a cél). Az első fél óra lehet egyenletes tempóban végzett, a másik két, 15 perces pedig HIIT.

2. ÓVATOSAN A SZÉNHIDRÁTTAL!

Igyekezz hetente 25 grammal csökkenteni szénhidrátbeviteled és 10 grammal növelned fehérjefogyasztásod. Ezzel támogatod tested zsírfelhasználását és növeled az ételek termikus hatását, mialatt mégis megtartod a megszerzett izmokat és segítesz a szervezetednek megszabadulni a vízfeleslegtől.

3. KARDIÓZZ ÉHGYOMORRA!

Az eltérő tudományos állásfoglalások ellenére mégis azt javasoljuk, hogy próbáld ki néha éhgyomorra, mert számos versenyzőnél bevált. Attól, hogy a szénhidrát- és zsírbevitelt mellőzöd, természetesen a megfelelő kiegészítésről ugyanúgy gondoskodhatsz.

4.  SZÉNHIDRÁTMENTES REGGELI

Az edzés utáni állapotot leszámítva testünk kortizol szintje reggel a legmagasabb. Tudományos kutatások is bizonyítják, hogy bár köztudott, hogy a kortizol lebontja az izomszövetet, a zsírsejtekre gyakorolt katabolikus hatása ez esetben kedvező. Minél tovább tartod magad távol a szénhidrátoktól, annál hatékonyabb csodafegyverré változtathatod az éhgyomorra végzett kardiót!
 

5. OSZTOTT KARDIÓ

Ha a célod 60 percnyi kardió naponta, esélyes, hogy jobb eredményeket érhetsz el, ha azt nem egyhuzamban, hanem két-három szakaszban végzed. Például: ébredés után 30 perc éhgyomorra, majd 15 perc edzés után, végül 15 perc az utolsó étkezés előtt. Ezzel a stratégiával ugyanis egész nap magas szinten tarthatod az anyagcseréd, azaz szinte folyamatossá teheted a zsírégetést. Érdemes kipróbálnod!

6. HASZNÁLJ TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐKET, DE ÉSSZEL!

Broser reggelente termogén zsírégetővel kezd vagy legalább 200 mg koffeinnel, és 10 gramm BCAA-t iszik hozzá. Az éhgyomros kardió előtt ez nemcsak felpörgeti anyagcseréd – és ezáltal a zsírégetés folyamatát -, de segít megtartani megszerzett izomtömegedet és elegendő energiát biztosít számodra az edzés során.

7. SZUPERSZETTEK ÉS VETKŐZŐ SZETTEK

Ha a fő célod a zsírvesztés, edzésprogramjaidat még keményebbé és intenzívebbé teheted, ha szuperszetteket vagy vetkőző sorozatokat alkalmazol. Ezek a technikák nemcsak egyedülálló módon stimulálják az izomnövekedést, de az egekbe repítik a pulzusod, aminek következtében nagyobb mennyiségű kalóriát égetsz el, ráadásul a természetes növekedési hormon termelődése is brutális méreteket ölthet tőlük! Igen, ha eredményeket akarsz elérni, változtatnod kell és kőkeményen edzeni! Fájni fog, de másképp nem tudsz fejlődni!

8. ÖSSZETETT MOZDULATOK

A guggolásokhoz, felhúzásokhoz, döntött törzsű evezésekhez, fekvenyomásokhoz és húzódzkodásokhoz hasonló összetett gyakorlatokat alkalmazva nagyságrendekkel több kalóriát égethetsz és hatékonyabban ösztönzöd azon hormonok termelődését, amelyek a koncentrált izommunka közben elpusztítják a testzsírt.

9. ÉSSZEL NASSOLJ

A nassolnivalók helyett fogyasszunk inkább olyan ételeket-italokat, amelyek segítenek az anyagcserében, és segítségükkel a szervezetünk gyorsabban égeti el a bevitt szénhidrátot. Ilyenek például a zabkása, a zöld tea, az alma, a grapefruit vagy a brokkoli.

10. A SZÁLKÁSÍTÁS ÁRNYOLDALA: A FALÁSROHAMOK

Aki próbálta, tudja: a szálkásítással járó kalóriahiány nem éppen leányálom. A vércukorszint hajlamos drasztikusan lecsökkenni, a gyomrod irtózatosan fájni kezd, amit egy szelet csokival csillapítasz majd. Az éhség távoltartásának egyik legjobb módja Broser szerint az, ha pótoljuk az energiahiányt, például úgy, hogy egy nagy pohár vízbe 5-10 gramm BCAA-t szórunk.

Fogadd meg Broser tanácsait, szabd személyre az edzéseidet és étrendedet!
Ne feledd: meg tudod csinálni, képes vagy elérni a vágyott alakot, de ehhez bizony kőkeményen oda kell tenni magad, el kell felejtened a kifogásaidat és áldozatokat hozni. És igen, lemondásokkal jár mindez, de eddig senki soha sem bánta meg, hogy meghozta ezeket az áldozatokat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések