Az egyszerű narancsos, mákos kevert sütit a tetejére kerülő szirup még különlegesebbé teszi.
A narancs és a mák önmagában is mennyei párosítás, kevert sütibe is tökéletesek együtt. Remekül harmonizál velük az aszalt sárgabarack és a roppanós, durvára vágott dió. Ha nincs kenyérformád, bármilyen tepsiben sütheted ezt az édességet.
Hozzávalók:
A tésztához
* 25 dkg liszt
* 15 dkg cukor
* 14 dkg tejföl
* 12 dkg vaj
* 10 dkg aszalt sárgabarack
* 5 dkg mák
* 3 db tojás
* 2 teáskanál sütőpor
* 2 evőkanál dióbél
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 db narancs
A sziruphoz
* 20 dkg kristálycukor
* 2.5 dl víz
Elkészítés:
A diót és a sárgabarackot aprítsd fel, a mákot daráld meg, a vajat olvaszd fel. Egy tálban keverd habosra a tojásokat a kétféle cukorral, add hozzá a tejfölt, a narancs reszelt héját és kifacsart levét, majd csorgasd hozzá az olvasztott vajat.
Egy másik tálban keverd össze a mákot, a lisztet, a sütőport, a felaprított diót és az aszalt sárgabarackot. A száraz hozzávalókat óvatos mozdulatokkal dolgozd a tojásos masszához. Egy kenyérformát vagy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Öntsd bele a tésztát, told előmelegített sütőbe, és süsd 40-45 percig, amíg a beleszúrt tűre nem ragad rá.
Amíg a desszert sül, készítsd el a szirupot. Helyezd a cukrot egy vastagabb aljú lábosba, öntsd rá a vizet, és kezdd el együtt forralni. Folyamatosan kevergesd addig, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Ha a tészta kisült, egyenletesen oszd el a tetején, és megszórhatod még narancshéjjal.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések