A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Különleges szépség, különleges tehetség - Julianne Moore 60 éves


December 3-án ünnepli hatvanadik születésnapját Julianne Moore Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, aki sokszor személyesít meg belső gyötrelmekkel küzdő nőket, akik azért küzdenek, hogy fenntartság a normalitás látszatát.


Julie Anne Smith néven látta meg a napvilágot az észak-karolinai Fort Bragg támaszpont közelében – áll az MTVA Sajtóarchívumának anyagában. Vietnami veterán apja katonai bíró volt, skót anyja pszichiátriai betegek között végzett szociális munkát. Apját többször helyezték át, a család folyamatosan költözött, a kislányt az újabb és újabb iskolákban hófehér bőre, vörös haja és szeplői miatt folyamatosan csúfolták.

A Németországban végzett középiskola után a Bostoni Egyetemen szerzett színészdiplomát, azután New Yorkba költözött, ahol a meghallgatások mellett pincérnőként dolgozott. Művésznevét apja középső nevéből kreálta, mert a színészek érdekvédelmi egyesületénél nevének összes variációja foglalt volt. A különleges megjelenésű Moore egyre több felkérést kapott a színházban és a televízióban is, az As The World Turns című szappanoperában egy testvérpár mindkét tagjának megszemélyesítéséért Daytime Emmy-díjat vehetett át 1988-ban.

Neve 1992-ben vált ismertté A kéz, amely a bölcsőt ringatja című thriller nyomán. Egy évvel később négy filmben is feltűnt, a kritikusok főként a Rövidre vágva című Robert Altman-filmben nyújtott alakításáról írtak elismerően. 1994-ben Louis Malle francia filmrendező Ványa a 42. utcában című független filmjében szerepelt, amely azt mutatja be, hogyan készül egy társulat Csehov darabjának előadására. Első főszerepét 1995-ben Todd Haynes Elkülönítve című drámájában kapta, egy boldogtalan, titokzatos betegségben szenvedő háziasszonyt alakított, aki egy a külvilágtól elzárt intézetben kezelteti magát.

1995-ben az Áldatlan állapotban című komédiában Hugh Grant partnereként, a Szobatársak című darabban Peter Falk menyeként mutatta meg humoros oldalát. Nemzetközi ismertségre Steven Spielberg Az elveszett világ: Jurassic Park című 1997-es kalandfilmjében tett szert, a kasszasikerben nyújtott alakítása után özönlöttek hozzá a szerepajánlatok. A Paul Thomas Anderson rendezte Boogie Nights című drámában egy pornószínésznőt játszott, és első alkalommal jelölték az Oscar-díjra. 1998-ban a Coen testvérek A nagy Lebowski című kultuszfilmjében “Töki”, azaz Jeff Bridges feminista lányát játszotta.

Második Oscar-jelölését Neil Jordan Egy kapcsolat vége című, Graham Greene regényéből készült romantikus drámájáért kapta. Ezután újra Paul Thomas Andersonnal dolgozott a Magnólia című drámában, mindkét alkotás a házasságtöréssel és annak következményeivel foglalkozik. Thrillereket is elvállalt: 1998-ban a Psycho új változatában tűnt fel, 2001-ben Jodie Foster örökébe lépett Clarice Starling FBI ügynökként a Hannibálban, A bárányok hallgatnak folytatásában. 2002-ben az ötvenes években játszódó Távol a mennyországtól című moziban Dennis Quaid partnereként egy látszatra mintaházasságban élő, de boldogtalan, társadalmi tabukat döntögető asszonyt alakított. Ugyanebben az évben Stephen Daldry több idősíkon játszódó Az órák című filmjében egy háziasszonyt alakított, aki Virginia Woolf Mrs. Dalloway című regényét olvasva döbben rá, hogy látszólag idilli élete valójában boldogtalan. Moore-t abban az évben a legjobb női főszereplő, illetve mellékszereplő kategóriákban is Oscar-díjra jelölték.

Néhány felejthetőbb vígjáték és thriller után 2006-ban Alfonso Cuarón futurisztikus disztópiája, Az ember gyermeke című filmben remekelt, 2007-ben az I’m Not There – Bob Dylan életei című filmben ő is megszemélyesítette az irodalmi Nobel-díjas énekes-költőt. 2010-ben a divattervező Tom Ford első rendezésében készült Egy egyedülálló férfi című alkotás főszerepét játszotta, ugyanebben az évben nagy kritikai sikert aratott A gyerekek jól vannak című független film, amelyben Annette Beninggel egy leszbikus párt játszottak. 2011-ben az Őrült, dilis, szerelem című, kasszasikernek bizonyult vígjátékban nyűgözte le a közönséget, 2012-ben a Maisie tudja című 21. századi Henry James regényadaptációban szerepelt.

2013-ban a Versengés az elnökségért című filmben Sarah Palin alaszkai kormányzó megszemélyesítéséért – hetedik jelölését díjra váltva – átvehette a Golden Globe-díjat. A következő évben felért pályafutása csúcsára, az Amerikai Filmakadémia neki ítélte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat a Megmaradt Alice-nek című filmdrámáért. Az Alzheimer-kórral küzdő, briliáns elméjű nyelvészprofesszor szerepében visszafogott, végtelenül természetes és hiteles játékkal mutatta meg, milyen kegyetlen tehetetlenül megtapasztalni a szellemi leépülést.

Moore szereti a változatos szerepeket, így nem csoda, hogy ugyancsak 2014-ben elvállalta az Éhezők viadala: A kiválasztott című fantasy első részét, s a trilógia befejező részében is játszott, s ugyancsak feltűnt a nagysikerű Kingsman folytatásában, a 2017-es Az aranykörben. A színésznő tavaly a Karloy Vary-i filmfesztiválon Kristályglóbuszt kapott életművéért, idén a The Glorias című életrajzi filmben Gloria Steinem feminista ikont alakította.

A színésznő első, rövid házasságát szerinte nagyon fiatalon kötötte egyik kollégájával. 1996-ban a Nem vagyunk már ugyanazok című film forgatásán szerettek egymásba a rendező-forgatókönyvíró Bart Freundlichhal, akivel 2003-ban kötöttek házasságot és két gyermekük született.

Színészi munkái mellett gyerekkönyvek szerzője is, lelkes aktivista, a Planned Parenthood támogatója. 2008-tól a Save the Children művészi nagyköveteként is dolgozott. Jelenleg Greenwich Village-ban él, csendes családi életéről ezt nyilatkozta: “ez a legkielégítőbb dolog, amit valaha is csináltam.”

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések