Hirdessen itt

Gyógynövényekkel a pikkelysömör tünetei ellen: a bükki füvesember ezeket ajánlja


Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember a pikkelysömörrel élőknek ajánl most gyógynövényeket.


A pikkelysömör egy autoimmun bőrbetegség, amely csak hazánkban 200 ezer embert érint. Sajnos ma még nem gyógyítható, ám tünetmentességet el lehet érni - méghozzá akár gyógynövényekkel is!

- Van egy gyógynövény, amely a legtöbb bőrbetegségnél hasznos gyógyír lehet. Nem, most nem a körömvirágról lesz szó, hanem az ekcémára és pikkelysömörre is hatékony vadárvácskáról - mondta Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember.

A vadárvácska gyógyhatása

A vadárvácska ott virít a legtöbb kiskertben, parkban, erdő-mező szélén a ránézésre ibolyára és mini árvácskára is hasonlító Viola tricolor. Első számú ismertetőjele, hogy az ibolyától eltérően virágai fehér-sárga-lila színűek, a kerttulajdonosok pedig tudják, hogy vetés nélkül is, bárhol képes kinőni, és ha nem ritkítják, az egész kertet birtokba veszi.

Kicsi a bors, de erős, hisz ez a törékeny kis virág rengeteg hatóanyagot, köztük flavonoidokat, triterpénvázas szaponint, antociánglikozidát, szalicilsav-metilésztereket, nyálkát, cseranyagot, karotinoidát, ásványi sókat tartalmaz. Ez a hatóanyag-összetétel pedig kiválóan alkalmazható a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére is.

Mi is az a pikkelysömör?  

Psoriasis, pszoriázis néven is ismert, latin elnevezése a psora görög szóból ered, amely pikkelyt jelent. Világszerte elterjedt, krónikus, autoimmun betegség, amelyet a bőr szarutermelő sejtjeinek túlzott aktivitása okoz. Kialakulásának oka ma még nem teljesen ismert, és az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint egyelőre nem gyógyítható, csak kezelhető.

Gyógynövények pikkelysömörre

Gyuri bácsi pikkelysömörre két teakeveréket is ajánl, de mielőtt elmondaná, milyen gyógynövényeket, és hogyan érdemes fogyasztani, a belső tisztítókúra fontosságára hívja fel a figyelmet.

- A legtöbb bőrbetegség belső eredetű, ezért megelőzésképpen tavasszal és ősszel érdemes csalános-dióleveles tisztítókúrát tartanunk négy-hat héten át. Az egyik nap csalánlevél, másik nap diólevél forrázatából igyunk egy csészével. Nem is tudjuk, hogy ezzel milyen jót teszünk, hiszen a csalán a vérereket, a diólevél a nyirokereket takarítja ki - hangsúlyozza a bükki füvesember.

Pikkelysömörre Gyuri bácsi belsőleg a vadárvácska forrázatának fogyasztását javasolja napi egy csészével, étkezés előtt fogyasztva. Azonban a jobb hatás érdekében ő a saját teakeverékéhez diófalevelet, lándzsás útifűlevelet, kamillavirágzatot, kígyósziszhajtást, mezeizsurló-hajtást és orvosiveronika-hajtást is rakott, így egy komplett gyulladásgátló, fertőtlenítő, nyugtató és bőrösszehúzó hatású keveréket állított össze, amely a sebgyógyulást is segíti. Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott.

Külsőleg a fertőtlenítő, gyulladásgátló, összehúzó hatású Kígyósziszes teakeverék lehet nagy segítség, amelyet csak lemosásra kell használjni. Nyugtatja a bőrt, megszünteti a viszketést és a hámlást. Ha ez nem volna elég, akkor a száraz részek orbáncfű olajos kivonatával is kenegethetők.

Mivel a pszoriázisnak nagyon sok formája van, és egy beteg élete során is folyamatosan változik a betegség lefolyása, fontos a rendszeres orvosi konzultáció.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések