Ha a nagy összejövetelek előtt szoktál azon is izgulni, hogy mit készíts a hagyományosan húsos ünnepi ételektől ódzkodó vendégeidnek, itt a megoldás!
Manapság már nem ritka, hogy a család egyik-másik tagja a húsmentesség flexi, tudatos vagy ortodox irányzatát követi. A hagyományos karácsonyi konyha kevés ilyet tud felmutatni. Ha szereznél náluk egy jó pontot, készítsd el nekik ezt a karácsony színeiben pompázó salátát, és bátran tedd fel az ünnepi asztalra.
A savanyúságként megszokott cékla legalább olyan sokoldalú, mint a krumpli, és épp úgy viselkedik a konyhában. Ezúttal - a fasírthoz hasonlóan elkészítve - főszereplője lesz fogásunknak. A ropogósok még finomabbak a mellé kínált mártogatóssal, a magában unalmas zöldsaláta pedig a pirított, fűszeres csicseriborsótól lesz színes és izgalmas.
Kövesd az alapreceptet, a hozzá kínált mártogatóst és salátát bátran variáld kedved szerint.
Hozzávalók:
👉 6 db közepes méretű cékla
👉 3 evőkanál liszt
👉 1 evőkanál őrölt lenmag
👉 3 evőkanál víz
👉 1 szál újhagyma
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 kávéskanál őrölt római kömény
👉 só, bors ízlés szerint
👉 zsemlemorzsa
Pirított csicseriborsó
👉 400 g-os főtt csicseriborsó konzerv
👉 ½ kávéskanál pirospaprika
👉 ½ kávéskanál római kömény
👉 ½ kávéskanál só
👉 2 evőkanál olívaolaj
Saláta, mártogatós
👉 bármilyen zöldsaláta
👉 olívaolaj
👉 1 doboz növényi tejföl
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
A konzerv főtt csicseriborsót vízzel mosd át, majd szárítsd meg. Keverd össze az olívaolajat a fűszerekkel, és forgasd bele a megszárított csicseriborsót.
Sütőpapírral bélelt tepsiben terítsd szét a fűszeres olajjal bevont szemeket, és 200 fokon 20-30 percig pirítsd, míg aranybarna lesz.
Ameddig pirul a csicseriborsó, készítsd el a céklafasírtot. Reszeld le a meghámozott céklákat egy nagy lyukú reszelőn, majd alaposan nyomkodd ki.
Egy keverőtálban dolgozd össze a céklát az apróra vágott hagymákkal és a fűszerekkel, majd add hozzá a vízbe áztatott lenmagot, a lisztet, és keverd át.
A vegán étrendben a tojást őrölt lenmaggal helyettesítik, ez fogja majd össze a fasírtot. A lenmagot áztasd be háromszoros mennyiségű vízbe, várd meg, míg kocsonyás állagú lesz, utána azonnal használd fel.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések