A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Céklaropogós pikáns mártogatóssal és csicseris zöldsalátával: egyszerű, de pofás vegán fogás


Ha a nagy összejövetelek előtt szoktál azon is izgulni, hogy mit készíts a hagyományosan húsos ünnepi ételektől ódzkodó vendégeidnek, itt a megoldás!


Manapság már nem ritka, hogy a család egyik-másik tagja a húsmentesség flexi, tudatos vagy ortodox irányzatát követi. A hagyományos karácsonyi konyha kevés ilyet tud felmutatni. Ha szereznél náluk egy jó pontot, készítsd el nekik ezt a karácsony színeiben pompázó salátát, és bátran tedd fel az ünnepi asztalra.  

A savanyúságként megszokott cékla legalább olyan sokoldalú, mint a krumpli, és épp úgy viselkedik a konyhában. Ezúttal - a fasírthoz hasonlóan elkészítve - főszereplője lesz fogásunknak. A ropogósok még finomabbak a mellé kínált mártogatóssal, a magában unalmas zöldsaláta pedig a pirított, fűszeres csicseriborsótól lesz színes és izgalmas.

Kövesd az alapreceptet, a hozzá kínált mártogatóst és salátát bátran variáld kedved szerint.

Hozzávalók:

 👉 6 db közepes méretű cékla
 👉 3 evőkanál liszt
 👉 1 evőkanál őrölt lenmag
 👉 3 evőkanál víz
 👉 1 szál újhagyma
 👉 1 gerezd fokhagyma
 👉 1 kávéskanál őrölt római kömény
 👉 só, bors ízlés szerint
 👉 zsemlemorzsa

Pirított csicseriborsó
 👉 400 g-os főtt csicseriborsó konzerv
 👉 ½ kávéskanál pirospaprika
 👉 ½ kávéskanál római kömény
 👉 ½ kávéskanál só
 👉 2 evőkanál olívaolaj

Saláta, mártogatós
 👉 bármilyen zöldsaláta
 👉 olívaolaj
 👉 1 doboz növényi tejföl
 👉 1 gerezd fokhagyma
 👉 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

A konzerv főtt csicseriborsót vízzel mosd át, majd szárítsd meg. Keverd össze az olívaolajat a fűszerekkel, és forgasd bele a megszárított csicseriborsót.

Sütőpapírral bélelt tepsiben terítsd szét a fűszeres olajjal bevont szemeket, és 200 fokon 20-30 percig pirítsd, míg aranybarna lesz.

Ameddig pirul a csicseriborsó, készítsd el a céklafasírtot. Reszeld le a meghámozott céklákat egy nagy lyukú reszelőn, majd alaposan nyomkodd ki.

Egy keverőtálban dolgozd össze a céklát az apróra vágott hagymákkal és a fűszerekkel, majd add hozzá a vízbe áztatott lenmagot, a lisztet, és keverd át.

A vegán étrendben a tojást őrölt lenmaggal helyettesítik, ez fogja majd össze a fasírtot. A lenmagot áztasd be háromszoros mennyiségű vízbe, várd meg, míg kocsonyás állagú lesz, utána azonnal használd fel.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések