A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó Péter: magyar egészségügyi hatóságok fognak dönteni a koronavírus-vakcinákról


A külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben napirend előtt számolt be a járvánnyal kapcsolatos információkról, többek között arról, ki fogja engedélyezni magyarországi használatra a vakcinákat. Az ellenzék épp ez utóbbit kritizálta leginkább. Szijjártó Péter egy újabb beruházástámogatási programot is bejelentett.


A kormány kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a magyaroknak az oltóanyagot – mondta expozéjában Szijjártó Péter, hozzátéve: a magyar egészségügyi hatóságok fogják eldönteni, biztonságosak-e a klinikai teszteken átment vakcinák és lehet-e őket itthon használni, nem pedig üzleti vagy politikai lobbiérdekek. A külgazdasági és külügyminiszter összefoglalójában ismét elmondta: tőlünk nyugatra három vakcina fejlesztése jutott el olyan szakaszba, hogy rendelni lehet belőle. E gyógyszergyárak (AstraZeneca, Janssen, Pfizer-BioNTech) termékeiből eddig 12 millió oltóanyagot kötött le Magyarország. Nagy mennyiségű szállításra az uniós és az amerikai projektek esetén tavasszal lehet számítani a gyógyszercégek tájékoztatása alapján.

“Rajta tartják a szemüket” a Sanofi, a Moderna, a CureVac és a Novavax munkáján, és ha elérik azt a szakaszt, hogy már lehet szerződést kötni, mennyiségeket lekötni, ezt is meg fogják tenni – mondta a tárcavezető.

Oroszországban a vakcina klinikai vizsgálata a körülbelül hat hónapig tartó III. fázis felénél tart. Szijjártó Péter beszámolt róla, hogy a múlt héten készült el a félidei jelentés, amely szerint

az oltás 92 százalékos hatékonyságú.


Összesen 40 ezer emberen fogják vizsgálni. Mint ismert, az uniós államok közül elsőként Magyarországra érkezett minta ezekből, 10 dózis, hogy a magyar hatóságok a dokumentáció megérkezése után megvizsgálják a vakcina működését és feltérképezzék biztonságosságát.

Kínában három vállalat fejleszt, most állítják össze a magyar hatóságok (az OGYÉI és az NNK) számára a dokumentációs csomagot az ellenőrzési-minősítési folyamatokhoz. A Synopharm cég áll a legközelebb a III. fázis lezárásához. A kínai kormány már bejelentette: elkezdi áttekinteni e fázis eredményeit, és ha ezzel végeztek, utána lesz értékesíthető a szer, akár külföldre is. A tárcavezető felidézte, hogy a múlt héten tárgyalt a kínai külügyminiszterrel, akivel él a megállapodás, hogy hamarosan összeállítják a dokumentációt és a mintát, amit Magyarországnak szánnak.

Mindezek mellett Izraellel is folyamatos a konzultáció az ottani vakcinafejlesztésről – tette hozzá a miniszter.

Beszámot a tünetes betegeknél használt favipiravir gyógyszer beszerzéséről: 1,8 millió érkezett eddig Kínából, a következő 1 millió kedden landol itthon. Japánból a hétvégén újabb 1 millió, összesen pedig 2 millió dobozzal vásároltak.

Expozéja zárásaként Szijjártó Péter megismételte, a koronavírus elleni oltás Magyaroszágon ingyenes és önkéntes lesz.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések