Hirdessen itt

Korábbi lengyel külügyminiszter: nem hagyjuk a magyarokat az út szélén


A lengyel és a magyar álláspont ugyanaz, ezért Lengyelország senkit nem hagy az út szélén, amíg Brüsszel le nem áll a politikai agendájának erőltetésével – nyilatkozta az Azonnalinak Witold Waszczykowski, korábbi lengyel külügyminiszter.


A magyar és a lengyel kormány is bejelentette a hét elején, hogy a számukra elfogadhatatlan jogállamisági mechanizmus – amely feltételekhez kötné az uniós pénzek kifizetését – miatt megvétózzák az EU költségvetését. A magyar kormánnyal nem szimpatizálók abban reménykednek, hogy sikerül a lengyeleket leválasztani a magyarokról, és elszigetelni az Orbán-kormányt. A portál erről faggatta az egyik lengyel EP-képviselőt, a korábbi külügyminisztert Witold Waszczykowskit.


TÖRVÉNYTELEN A JOGÁLLAMISÁGI MECHANIZMUS

A képviselő válaszában kifejtette, hogy a lengyel vétó nem magáról a büdzséről és a mentőcsomagról szól, ezeket támogatja a lengyel kormány, de szerinte törvénytelen jogállamisági mechanizmus, mert az Európai Unió alapszerződéseiben nincs erre jogi alap. Úgy véli, a tagállamoknak juttatott pénzekről az adott tagállam lakosságszáma és gazdasága, fejlettségi szintje alapján kell dönteni, nem egyéb homályos kritériumok alapján. Arra a kérdésre, hogy pontosan mit kellene Brüsszelnek megváltoztatnia a jogállamisági mechanizmus kapcsán ahhoz, hogy Lengyelország elálljon a vétótól és az ügyben magára hagyja Magyarországot, Waszczykowski azt válaszolta:

a lengyel és a magyar álláspont ugyanaz, ezért Lengyelország senkit nem hagy az út szélén, amíg Brüsszel le nem áll a politikai agendájának erőltetésével. A politikus szerint egyébként széles konszenzus van a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban a lengyel kormánykoalíción belül.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések