A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így készül az ízletes lengyel húsos káposzta, a bigos


A bigos a lengyel konyha tradicionális téli fogása, amit mindenki egy kicsit másként főz.


A bigos még tartalmasabb, mint a székelykáposzta. Rengeteg változata van, az biztos, hogy a sertéshús mellé kolbász is kerül bele. Régen a vadászok kedvenc étele volt, így vadhúst is raktak az egytálételbe. A gombától és az aszalt szilvától pedig igazán különleges lesz. Erre a húsos káposztára is illik a mondás, hogy minél többször melegítik, annál finomabb.

Hozzávalók:

* 2 kg savanyú káposzta
* 1 kg sertéscomb
* 75 dkg sertéscsont
* 20 dkg füstölt kolbász
* 10 dkg szalonna
* 10 dkg aszalt szilva
* 8 szem bors
* 5 dkg szárított vargánya
* 1 fej vöröshagyma
* 3 dkg zsír
* 2.5 dl száraz fehérbor
* 2 evőkanál paradicsompüré
* 2 db babérlevél
* só

Elkészítés:

Ha a káposzta túl sós, áztasd ki. A gombát pucold meg, szeleteld fel, és rakd hideg vízbe 15 percre. A vöröshagymát hámozd meg, aprítsd fel. Kevés zsiradékon süsd meg a kis darabokra vágott szalonnát, majd rakd hozzá a hagymát, és dinszteld meg. Tedd hozzá a fokhagymát, a kockákra vágott sertéscombot, a csontot, és süsd pár percig.

Add hozzá a káposztát, majd önts hozzá annyi vizet, hogy mindent ellepjen. Ízesítsd babérlevéllel, borssal, paradicsompürével, és mehet hozzá a gomba. Fedő alatt főzd puhára a húst bő egy-másfél óra alatt. A kolbászt és a szilvát csak az utolsó 10 percben add hozzá. Kóstold meg, ha kell, dobj hozzá sót. Végül öntsd hozzá a bort, és forrald össze egy-két perc alatt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések