A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fahéjas-sütőtökös csigák: foszlós kelt tésztából a legfinomabb


Ne dobd ki a maradék sütőtököt, használd fel inkább a fahéjas csigába. A kelt tészta íze és állaga is sokkal jobb lesz tőle.


Az angolok és az amerikaiak ősszel szinte mindenbe raknak sütőtököt, így sütikbe is. Ne idegenkedj tőle, hisz sokkal lágyabbá teszi a tésztát, és másnapra sem szárad ki. A fahéjas tekercset is érdemes megbolondítani vele. A kelt tésztával azok is könnyen bánnak, akiknek nincs sok konyhai rutinjuk.

Hozzávalók:

A tésztához
* 50 dkg liszt
* 20 dkg sült tökpüré
* 8 dkg porcukor
* 6 dkg olvasztott vaj
* 3 dl tej
* 2.5 dkg friss élesztő
* 1 db tojássárga
* 1 csipet só

A töltelékhez
* 10 dkg vaj
* 6 evőkanál cukor
* 3 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, keverj bele egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, a sót, a tökpürét, az olvasztott vajat, a tojássárgát, majd öntsd hozzá a felfutott élesztőt, és a robotgéppel kezdd dagasztani. A maradék tejet részletekben adagold a tésztához. Annyit adj hozzá, amennyit felvesz, nehogy túl lágy vagy túl kemény legyen.

Dolgozd össze a tésztát, addig dagaszd, amíg elválik a kezedtől és az edénytől. Letakarva, meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül 40 perc alatt. Tedd át lisztezett deszkára, gyúrd át, majd oszd két részre, és készíts belőlük gombócokat. Nyújtsd ki az egyiket körülbelül 30x40 centis nagyságú lappá, kend meg a vaj és a fahéj keverékének a felével, szórd meg három evőkanál cukorral. Tekerd fel, és vágd körülbelül 2,5 centi vastag szeletekre. A másik tésztával is hasonlóan járj el.
 
A csigákat rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és keleszd 30 percig. Sütés előtt még szórd meg a tetejüket barna cukorral, és 180 fokos sütőben süsd pirosra körülbelül 25 perc alatt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések