A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezt tudjuk eddig a bécsi terrortámadásról


A hétfő esti, bécsi iszlamista terrortámadás egyre több részletére derül fény, ugyanakkor vannak még nem egyértelmű részletek. Egyelőre az sem világos, hogy hány merénylő volt. Eddig 14 embert tartóztattak le, ebből egyet lehet közvetlenül összefüggésbe hozni a terrortámadással, egy iszlám vallású, albán migrációs hátterű férfit, aki a rendőrök lelőttek, a többiekről még semmit nem közöltek. Így könnyen elképzelhető, hogy számos terrorista szabadlábon van, de az is lehet, hogy egyáltalán nem voltak társai. A halálos áldozatok száma 4, a sebesülteké pedig 22.


A terrortámadás mindössze néhány órával a koronavírus-járvány megfékezését célzó, részleges karantén életbe lépése előtt történt, hétfő este 8 órakor.Az első lövések a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén dördültek el.



A gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett támadó válogatás nélkül lőtt a tömegbe, és
4 embert ölt meg. Eddig információk alapján 22-en sebesültek meg, közülük 7-en válságos állapotban vannak, többségüket lőtt sebbel vitték kórházba, de akadt olyan is, akinek szúrt sebe van.

A sebesültek egyike egy rendőr, őt megműtötték, az állapota stabil.

A rendőrök egy terroristát lelőttek.

A hatóságok szerint hat különböző bécsi helyszínen került sor támadásra, egyebek között a Seitenstettengassén, a Morzinplatzon, a Fleischmarkton és a Bauernmarkton.



A helyszínek egyike a központi zsinagóga közelében található étterem. A merénylet után ideiglenesen lezárták a belvárost a közösségi közlekedés előtt.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedd délelőtt elmondta, hogy
iszlamista terrortámadás történt, és a lelőtt elkövető minden bizonnyal az Iszlám Állam terrorszervezet híve volt.


A lelőtt támadó, a 20 éves Kujtim Fejzulaiiszlám vallású volt, albán migrációs háttérrel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. Ezért a terrorista osztrák-észak-macedón kettős állampolgár volt. Már Bécsben született és ott is nevelkedett.

Az osztrák hírszerzés ismerte őt, mert büntetett előéletű volt: 2019 áprilisában 22 hónapra ítélték, mivel megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mivel fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá. Nehammer belügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy
Fejzulai a merénylet előtt kitett egy fényképet az Instagram-oldalára, amelyen két olyan fegyverrel látható, amelyeket feltehetően a terrortámadáshoz is használt.




A heute.at osztrák hírportál kedden arról írt, hogy Kujtim Fejzulai júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével AK-47 típusú (kalasnyikov) automata puskát és lőszert vásárolt.

Az osztrák portál azt is megjegyzi, hogy

AZ ILYEN TÍPUSÚ HATÁSTALANÍTOTT LŐFEGYVEREKET LEGÁLISAN LEHET VÁSÁROLNI SZLOVÁKIÁBAN ANNAK ELLENÉRE, HOGY A PÁRIZSI CHARLIE HEBDO ELLENI MERÉNYLETET KÖVETŐEN AZ ÁLLAM JELENTŐSEN SZIGORÍTOTTA A BIRTOKLÁSÁT.

Azt is írták, hogy

A TERRORISTÁK A VÁSÁROLT HATÁSTALANÍTOTT FEGYVEREKET ÁTALAKÍTOTTÁK ÚGY, HOGY ÚJFENT AUTOMATA LŐFEGYVERKÉNT MŰKÖDJENEK.

Ausztriában egyébként nem lehet törvényesen kalasnyikovot tartani, a támadó tehát illegálisan birtokolta azt. Néhány óra múlva Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a TV Joj kereskedelmi televíziónak nyilatkozva megerősítette a heute.at információit, hozzátéve: a szlovák titkosszolgálat vizsgálja a körülményeket.

Egy feltehetően iraki férfi a bécsi rendőrség Twitter-oldalán újabb terrortámadással fenyegette meg az osztrákokat. Szerinte
a hétfő esti támadás még csak a kezdet volt.

Később a Twitter eltávolította a bejegyzést, de ezt megelőzően többen lementették.



Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden közölte:
egy idősebb férfi és egy idősebb nő, valamint egy fiatal férfi és egy pincérnő halt meg a támadásban.

A pincérnő életkorát még nem hozták nyilvánosságra.

Az alábbi videó jól összefoglalja, hogy mi történt hétfő este Bécsben:



A merényletet követően 18 házkutatás zajlott és 14 embert őrizetbe vettek. Sankt Pöltenben, Alsó-Ausztria tartomány székhelyén is átkutattak két házat, ami után letartóztattak két embert, de más információit erről nem hoztak nyilvánosságra. Bécsben jelenleg ezer rendőr van bevetésen. Harald Sörös belügyi szóvivő szerint
a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek.

Karl Nehammer belügyminiszter kedd délután viszont arról beszélt, semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti támadásban.

Médiaértesülések alapján az osztrák rendőrség úgy gondolja, hogy nem a lelőtt férfi tervelhette ki a merényletet, de erről nem közöltek információkat, hogy akkor mégis ki lehetett a terrortámadás kitervelője.

Bár a merénylő szimpatizált az Iszlám Állammal és a terrorszervezet katonája akart lenni Szíriában, az osztrák hatóságok szerint nem egyértelmű, hogy mi volt tettének kiváltó oka.  

Az sem világos, hogy eredetileg a zsinagóga volt-e a kiszemelt célpont. Oskar Deutsch, az ausztriai zsidó hitközség vezetője elmondta: a támadás időpontjában a zsinagóga és az ugyanazon a címen található iroda már zárva volt.

Kedd délután az osztrák rendőrség őrizetbe vett Linzben egy iszlamista férfit. A férfinél házkutatást is tartottak, de egyelőre arról semmit sem közöltek, hogy kapcsolatba hozható-e a Bécsben elkövetett terrortámadással.

A világ meghatározó politikai vezetői elítélték a bécsi terrortámadás-sorozatot, Ausztriában pedig a kormány három napos nemzeti gyászt rendelt el. Továbbá a legmagasabb fokú terrorkészültséget léptették életbe.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések