A narancs az egyik legkedveltebb gyümölcs, a narancslé pedig sok reggelizőasztal főszereplője. Amellett, hogy gazdag C-vitaminban, számos jótékony hatással rendelkezik még ez a gyümölcs.
A narancsra ritkán gondolunk úgy, mint gyógyhatású növényre, előnyének a legtöbbször "csak" azt tartjuk, hogy C-vitaminban és rostokban gazdag, és a téli hónapokban hazánkban is könnyen elérhető. De egyre több kutatás foglalkozik a narancs, illetve a benne található hatóanyagok, fitonutriensek előnyös hatásaival. Ezeknek a fitonutrienseknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően a rendszeres narancsfogyasztás támogathatja a szervezetünket a káros szabadgyökökkel szembeni küzdelemben, kiváló antioxidáns, és segíthet megelőzni bizonyos krónikus, illetve daganatos betegségeket.
Jótékonyan hat a vérnyomásra is
A
narancsban (illetve más citrusgyümölcsökben) gazdag étrend csökkentheti
a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezek a
gyümölcsök – így a narancs is – folátban, káliumban és C-vitaminban
gazdagok, fitonutriensek tucatjait tartalmazzák, így jótékonyan hatnak a
vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre, csökkentik a veszélyes
(akár trombózist is okozó) vérrögök rizikóját, és segítenek megőrizni a
vérerek rugalmasságát.
Ha valaki naponta fogyaszt narancsot vagy
más citrusgyümölcsöt, akár 20 százalékkal is csökkentheti az agyvérzés
rizikóját. Ráadásul a rostokban és tápanyagokban gazdag narancsot az is
beillesztheti az étrendjébe, aki ügyel a súlyára – vagyis ez a
citrusgyümölcs az elhízás és az azzal összefüggő betegségek veszélyét is
csökkentheti.
Egy, a Journal of the American College of
Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a
narancsfogyasztás a gyomorfekély csökkent rizikójával is összefügghet:
azoknál a felnőtteknél, akiknek magas volt a vér C-vitamin-szintje,
jóval ritkább volt a Helicobacter pylori fertőzés. Ez a baktérium
felelős a gyomor- és nyombélfekélyes esetek nagy részéért. Azt még nem
tudták megállapítani, hogy miként veszi fel a harcot a C-vitamin a
H.pylori ellen, de a szakemberek szerint mindenképpen érdemes naponta
egy-két narancsot elfogyasztani.
Narancsot a daganatok ellen?
A
narancsban található limonoidoknak daganatellenes hatásai is lehetnek.
Állatkísérletek, illetve emberi sejteken végzett vizsgálatok során
kiderült, hogy a limonoidok segíthetik a szájüregi, bőr-, tüdő-, emlő-,
gyomor- és bélrendszeri daganatok elleni küzdelmet, és lassíthatják,
megakadályozhatják a daganatos sejtek osztódását.
Ez
természetesen nem azt jelenti, hogy a narancs "gyógyítja" a rákot, de az
eredmények mindenképpen ígéretesek, és a jövőben akár új gyógyszerek
kifejlesztésében is felhasználhatják ezeket a tudósok.
A narancs héját se dobjuk ki!
Nem
csak maga a gyümölcs, de annak héja is jót tehet a szervezetünknek: a
narancshéjban található egyik hatóanyag rendkívül hatékonyan képes
csökkentei a koleszterinszintet (ráadásul mellékhatásai sincsenek,
ellentétben a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel).
Ha
szeretnénk a narancs ezen előnyös hatását kihasználni, az alaposan
megtisztított narancshéjat reszeljük le vagy vágjuk nagyon apróra, és
keverjük salátába, salátaöntetbe, joghurtba, gabonakásába, sőt teát és
limonádét is ízesíthetünk vele. Ha a narancs héját is fel szeretnénk
használni, érdemesebb a bio minősítésű gyümölcsöt választani, melyet nem
kezeltek vegyszerekkel.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések