Hirdessen itt

Döntöttek a halasztható műtétek elhalasztásáról, a védelmi szabályokat megszegők eddig átlagosan 22 ezer forintos bírságot kaptak


Otthon, családi körben is csökkenteni kell a kontaktusok számát; számos influenzaoltást exportáló ország exporttilalmat vezetett be, ezért késnek a vakcinák, valamint döntöttek a halasztható műtétek lhalasztásáról - derült ki az Operatív Törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.


Gál Kristóf, ORFK-szóvivő elmondta, az első napon 19 alkalommal intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegőivel szemben. Mint elmondta, keményedik a rendőri fellépés, csökken a figyelmeztetések aránya a pénzbüntetéssel vagy az eljárásindítással szemben. "Egy nagyobb összegű nagybevásárlás" a büntetések átlagösszege, ami 22 ezer forint körül van - tette hozzá.  Csütörtökön előállítottak egy 41 éves trolibuszutast, aki többszörösen is ellenállt, hogy a maszkot felvegye - még a rendőröknek is -, vele szemben két eljárás is indult.

A cél, hogy bírja az egészségügyi ellátórendszer

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, kifejezetten emelkedő számokat tapasztalni Európa-szerte. Megjegyezte, továbbra is 5-7 százalék közti az alapbetegség nélkül, csak a koronavírus miatt meghalt emberek száma. A krónikus betegek figyelmét továbbra is felhívta arra, hogy tartsák karban betegségüket.

A meghaltak átlagéletkora: 76,1 év. A fiatalokat arra kérte, vigyázzanak a szülőkre, nagyszülőkre, ne menjenek zsúfolt helyre vagy bulizni. "Az a célunk, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, ágyszámban csak Németország és Ausztria áll jobban" - mondta még. Javasolja, otthon, családi körben is csökkenteni kell a kontaktusok számát, ne legyen esély a vírus átadására.

Az EU-államok között az egységnyi népességre vetített fertőzöttszámban szerinte még mindig a legjobb egyharmadban vagyunk; ha a halálozásokat tekintjük, Magyarország a középmezőnyben tartózkodik.

Bejelentette, a jövő héten újabb influenzavakcina érkezik Magyarországra, ennek terítésére türelmet kér, annál is inkább, mert időközben számos exportáló ország exporttilalmat vezetett be az oltásra.

Ezeket a műtéteket nem lehet halasztani

Közölte azt is, át kell ütemezni az elektív ellátásokat, amint erre - elmondása szerint - számítani is lehetett. "A lehető legrosszabb forgatókönyvre is készülünk, az ellátórendszert tovább kell bővítenünk a koronavírusos betegek fogadására. Erről rendelkezés is születik még a pénteki napon" - jelentette be. Hogy mely ellátásokat lehet halasztani, arról a szakmai kollégiumok segítenek határozni - tette hozzá. Onkológiai és szívbetegségekkel kapcsolatos ellátásokat nem halaszthatnak el.

A magyar ellátórendszerben elegendő ágy van, de hogy mindenki számára jusson megfelelő szintű ellátás, a halasztható ellátásokat elhalasztjuk, így döntött az egészségügyi tárca. 3,3 százalék a járvány kezdete óta a fertőzötteken belül az egészségügyi dolgozó – mondta kérdésre Müller Cecília.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések