Hirdessen itt

Csökkenti a gyulladást, jót tesz a szívnek: a birsalma 7 áldásos egészségügyi hatása


A birsalmát a népgyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák, jelenleg is zajlanak klinikai kutatások a gyümölcs jótékony hatásairól.


A rózsafélék családjába tartozó birsalma Délnyugat-Ázsia kaukázusi területeiről származik, az alma és a körte közeli rokona.

A gyümölcs tartalmaz rostokat, A-, B- és C-vitamint, vasat, rezet, szelént, cinket, káliumot, kalciumot és magnéziumot. Ugyan nem számít igazi vitaminbomba növénynek, egyéb hasznos tulajdonságai miatt érdemes fogyasztani.

Az antioxidánsban gazdag birsalma

A birsalma jótékony hatása igen magas antioxidáns-tartalmához köthető. Az antioxidánsok  szerepet játszanak a gyulladások csökkentésében, és a szabad gyököktől is védik a sejteket.

Egyes kutatások eredményei alapján a birsalma kvercetin- és kaempferol-tartalmának köszönhetően csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Várandósság alatti émelygés ellen

A terhesség korai időszakában a nők gyakran tapasztalnak émelygést, hányást. Különböző tanulmányok szerint a birsalma hatékonyan enyhítheti a kellemetlen tüneteket. A vizsgálat során 76 várandós nő napi szinten fogyasztott egy evőkanálnyi birsalmaszirupot, ami sokkal hatásosabban csillapította a hányingert, mint 20 milligramm B6-vitamin bevitele.

Az emésztést is támogatja

A népgyógyászatban már évszázadok óta használják különböző emésztési problémák kezelésére. A birsalmakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők hatékonynak bizonyulnak gyomorproblémák esetén, a gyulladásos bélbetegség tüneteinek enyhítésére és a fekélyek ellen is bevethetők.

Torokfájás ellen

Ősi perzsa módszer a torokfájás ellen birsalmamagokat fogyasztani, egyes vélekedések szerint a mag antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatással bír. Klinikai kísérleteken még nem foglalkoztak külön ezen hatásával, de egy próbát megérhet a házi módszer.

Egy teáskanálnyi szárított birsalmamagot 2 deciliter forrásban lévő vízzel önts fel, majd hagyd állni egészen addig, míg szoba-hőmérsékletű lesz. A beáztatott magokat szűrő segítségével távolítsd el az italból, aminek így kicsit zselés állaga lesz. Amíg fáj a torkod, óránként 1-1 kortyot fogyassz belőle.

Reflux tüneteinek enyhítésére

Több kutatásban vizsgálták a növény szirupos kivonatának hatását a refluxra, egy 7 hetes tanulmány során 80 gyomorsavproblémával küzdő gyereket vizsgáltak meg, akik napi szinten fogyasztották a gyümölcs kivonatát. Az eredmények szerint valóban csökkentek a kellemetlen tünetek. Egy rövidebb, 4 hetes kutatásban 96 gyereket vizsgáltak, akiknél hasonló eredményre jutottak, bár ott a gyógyszeres kezelés mellett birsalmás étrend-kiegészítőt is szedtek.

Az allergiás reakciók mérséklése

A birsalma több allergiás reakciót is képes lehet enyhíteni. Az allergia lényegében az immunrendszer túlműködéséből fakad, téves immunválasz hatására jön létre - ennek mértékét képes csökkenteni a gyümölcs.

Egereken végzett kísérlet bizonyította, hogy a gyümölcs húsa és a magjából kivont hatóanyagok az allergiás dermatitisz esetén is hatékonyak, azonban még embereken nem kísérleteztek.

Az immunrendszer támogatója

A birsalmában található antibakteriális anyagok segíthetnek megelőzni olyan baktériumok elszaporodását, mint az E. coli vagy az S. aureus. Ezenkívül a napi C-vitamin-szükséglet 15%-át biztosítja egyetlen birsalma, ami a jól működő immunrendszer alapvitaminja. Rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést, és jót tesz a gyomor mikrobiomjának is. Csökken a veszélyes baktériumok elszaporodásának esélye, ellenállóbb lesz a szervezet.

Birsalmakompót

A savanyú birsalmát nem szokták nyersen fogyasztani, legtöbben megfőzik, és kompótként vagy lekvárként elteszik későbbre. A kívánt mennyiségű felszeletelt és kimagozott birsalmát kis cukorral tedd egy edénybe, öntsd le vízzel, és főzd puhára. Lehet hozzá vaníliát, fahéjat, gyömbért vagy csillagánizst adni. A gyömbéres birsalmakompót pontos receptjét itt találod.

A kész kompót frissen is fogyasztható, vagy dunsztosüvegben elteheted későbbre. Zabpehely, joghurt, kacsa vagy sült sertésszelet mellé kiváló. Nem árt észben tartani, hogy a birsalmalekvár igen sok hozzáadott cukrot igényel, ezért csak mértékkel fogyaszd.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések