Sok családban kerül az ünnepi asztalra gesztenye, akár a főételben, akár a desszert összetevőjeként. A gesztenye rendkívül tápláló, és az egészségünkre is nagyon jó hatással van.
Az ehető gesztenye (szelídgesztenye, maróni) a bükkfafélék családjába tartozó fák csonthéjas termése. A világon szinte mindenütt megtalálhatjuk, főként Európában, Észak-Amerikában, Japánban, Kínában. Nagyon kedvelt élelmiszer, a kisebb termésű fajtákat állatok takarmányozására is használják.
Gesztenye, az egészséges nass
Más csonthéjasokkal,
olajos magvakkal ellentétben a gesztenyében sokkal kevesebb fehérjét és
zsírt, több szénhidrátot találhatunk. Az energiatartalma is
alacsonyabb, mint a diónak, mandulának, mogyorónak, 100 gramm tisztított
gesztenyében nagyjából 180 kalória van. Magas szénhidráttartalma a
gabonafélékével vetekszik, ám glutént nem tartalmaz, így az arra
érzékenyek is fogyaszthatják. Meglepően magas a C-vitamin tartalma, de
emellett B-vitaminokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket
és foszfort is tartalmaz.
Hazánkban általában sütve, főzve vagy
gesztenyepürének elkészítve esszük a gesztenyét. Azonban a szárított
gesztenyéből lisztet is őrölnek, amiből különleges péksütemények,
palacsinták, kásák készülhetnek. Sok országban népszerű csemege a
cukrozott gesztenye, melynél a gesztenyét cukorszirupban tartósítják.
Hogyan hat a szervezetünkre a gesztenye?
A
gesztenye meglepően jó hatással lehet az emésztésünkre. Rosttartalmának
köszönhetően biztosítja a rendszeres székletet és a könnyű
székletürítést, segít megelőzni a székrekedést. A gesztenyében található
rostok és vegyületek a bélflóra működésében is nagy szerepet
játszhatnak, egyrészt megfelelő táplálékot biztosíthatnak a belekben
élő, jótékony mikroorganizmusoknak, másrészt védhetik a probiotikumokat a
gyomorsavak hatásaitól, így azok nagyobb arányban érhetnek el a
belekbe.
A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban
gazdag gesztenye óvja a sejtjeinket a káros szabad gyököktől, lassítja
az öregedési folyamatokat, csökkenti bizonyos krónikus betegségek
kialakulásának rizikóját. A gesztenye kivonata akár még a daganatos
betegségek bizonyos típusai ellen is védhet.
Annak is érdemes
rendszeresen gesztenyét ennie, aki a csontjai egészségét szeretné
megőrizni. A gesztenyében lévő mangán ugyanis fontos alkotórésze a
csontoknak. A mangán, más csonterősítő tápanyagokkal (kalciummal,
magnéziummal, cinkkel, D-vitaminnal) kombinálva csökkentheti a
csontritkulást.
A gesztenyében található B-vitaminok az
agyműködésünkre, a kognitív képességeinkre és a memóriánkra is nagyon jó
hatással vannak. Különösen az idősebb korosztály tagjainak lehet
szüksége megfelelő mennyiségű B-vitaminra, náluk nagyobb a valószínűsége
a demencia kialakulásának.
Vigyázzon!
A nem ehető
vadgesztenye, illetve az ázsiai gasztronómiában népszerű vízigesztenye
(kínai sulyom) csak névrokonai a gesztenyének. Rendszertanilag más
növénycsaládokba tartoznak.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések